open-navfaktor-logo
search
Obavili razgovor
Sastanak o formiranju Vlade TK: SDA i DF nastavljaju pregovore naredne sedmice
Pregovarački timovi Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) razgovarali su večeras o formiranju nove Vlade Tuzlanskog kantona (TK).
10.02.2023. u 20:28
get url
text

- Održali smo sastanak, a početkom naredne sedmice ćemo nastaviti razgovore i trebali bi imati nešto konkretno - rekao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

Kako nezvanično saznajemo na sastanku su obje delegacije iskazale volju da nova Vlada Tuzlanskog kantona bude formirana do 1. marta, odnosno do Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Utvrđuju rokove: SDA i DF dogovaraju dinamiku formiranja nove Vlade TK

Također saznajemo da će predstavnici DF-a, prije nastavka pregovora s partnerima u TK, obaviti konsultacije s svojom Centralom i predsjednikom stranke Željkom Komšićem.

Podsjećamo, većinu u TK predvodi Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika u kantonalnoj Skupštini, a čine je još Demokratska fronta (DF) sa četiri, dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju kao nezavisni, dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH) i jedan Socijaldemokrata (SD) BiH. To je ukupno 22 zastupnika u Skupštini TK, gdje je za minimalnu većinu potrebno 18 ruku.

Naredni korak u formiranju vlasti je izbor mandatara za sastav nove Vlade TK, a ta pozicija je pripala SDA. Izvršni odbor ove stranke trebao bi izabrati budućeg premijera, a u igri je šest imena Irfan Halilagić, Asim Aljić, Began Muhić, Senada Dizdarević, Hajrudin Mehanović i Rijad Joldić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.