Sarajevsko naselje Ciglane: Kosi lift ponovo u funkciji

objavljeno: 02.02.2018. u 09:24

Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane od jutros je ponovo u funkciji. Remont lifta finansirala je Općina Centar koja planira napraviti novi, moderniji lift kako bi trajno riješila status kosog lifta koji je od esencijalnog značaja za stanovništvo.

GRAS je dobio privremenu dozvolu za upravljanje liftom do završetka prijenosa imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će početi gradnja novog lifta.

Građani ovog naselja godinama imaju problem zbog čestih blokada lifta.

Prvobitno je objavljeno da će GRAS upravljati liftom do 31. decembra 2017. godine, nakon čega će upravljanje biti prebačeno u nadležnost Općine Centar. Prošle godine su započete i procedure u vezi sa prebacivanjem vlasništva na Općinu Centar, koje su u nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić prošle godine je kazao da je urađen idejni projekt za gradnju kosog lifta, a procijenjena vrijednost je oko 800 hiljada maraka. Vlada KS je obećala osigurati 300.000 za ovaj projekt, dok će Općina Centar osigurati pola miliona u svom budžetu, navodi se u saopćenju Općine Centar.