open-navfaktor-logo
search
Sumnja u korupciju
Sarajevski KPZ ukida praksu: Advokati neće više moći donositi pakete pritvorenicima?
Uprava zatvora na čelu sa direktorom Farukom Zubčevićem detektovala je ovu pojavu kao problem i procijenila da postoje elementi koji ukazuju na zloupotrebu statusa pritvorenih osoba, te moguću pojavu korupcije
02.10.2019. u 15:38
get url
text

Sudovi u BiH godišnje potroše skoro 11 miliona KM na advokate po službenoj dužnosti. Zakon propisuje da advokate po službenoj dužnosti osumnjičeni i optuženi biraju po slobodnoj volji.

Poznato je da veliki dio tog "kolača" dobije manji broj advokata, a o čemu je ranije vrlo opširno pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Tokom svog istraživanja novinari CIN-a su, između ostalog, djelimično dotakli i teme paketa sa cigaretama i ostalim artiklima, koje pojedini advokati dostavljaju pritvorenicima u KPZ-u.

Međutim, kako saznaje Faktor, ovoj praksi bi u sarajevskom KPZ-u uskoro trebao doći kraj, jer je Uprava ovog zatvora u tim aktivnostima prepoznala elemente korupcije, ali i kršenje Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Naime, prema članu 88. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, osuđene osobe imaju pravo primati od članova uže porodice pošiljke sa rubljem, predmetima za ličnu upotrebu, štampu i knjige, te novac koji mogu trošiti, u skladu sa pravilnikom o kućnom redu ustanove.

Prema Pravilniku o kućnom redu sarajevskog KPZ-a, ukoliko pritvorena osoba nema nema srodnika ni poznanika na području Sarajeva, tada se advokat obraća sudiji i upoznaje ga s konkretnim slučajem, nakon čega Sud eventualno odobrava advokatu da preduzima određene radnje iz ove oblasti.

Dakle, zakon ne poznaje advokate kao osobe koje uopće mogu dostavljati pakete pritvorenicima, ali je poznato da je ta praksa u sarajevskom KPZ-u primjenjivana više od 10 godina.  Određeni broj advokata redovno je dostavljao pakete kako osobama koje zastupaju, tako i onima koji uopće nisu njihovi klijenti, pretpostavlja se u cilju da ih pridobiju za svoje klijente koje će braniti po službenoj dužnosti.

Takvo ponašanje nije u skladu ni sa Kodeksom advokatske etike, koji to dijelom tretira u odjeljku Odnosi prema sudovima, upravnim i drugim organima.

Uprava zatvora na čelu sa direktorom Farukom Zubčevićem detektovala je ovaj problem i procijenila da postoje elementi koji ukazuju na zloupotrebu statusa pritvorenih osoba, te moguću pojavu korupcije.

Stoga je zatvor, odnosno njen direktor Zubčević, kako saznajemo, o tome i zvanično obavijestio Regionalnu advokatsku komoru Sarajevo, njen Upravni odbor, kao i Federalnu advokatsku komoru, na kojima je sada da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

Direktor KPZ-a Zubčević kazao nam je kako "može potvrditi da Uprava KPZ-a Sarajevo provodi intenzivne aktivnosti sukladno strategiji borbe protiv korupcije i u skladu sa Akcionim planom borbe protiv korupcije za period 2019. godine."

- Određene radnje fokusirane su i na predmetni segment, ali nešto više o tome vam ne bih mogao komentirati - kazao je Zubčević, uputivši nas na resorno ministarstvo, odnosno ministra Matu Jozića, po čijem odobrenju se realizuju kontakti sa medijima.

Zubčević:  Preduzimamo intenzivne aktivnosti

U istom aktu, a u koji je Faktor imao uvid, iz KPZ-a Sarajevo ističu da su poduzeli određene korake kako bi pojačali i kontrolu novca koji ulazi u blagajnu KPZ-a, a koji se uplaćuje na ime pritvorenika koji taj novac imaju na raspolaganju za trošenje u kantini.

Naime, u prethodnom periodu su, prema saznanjima Faktora, na računima određenih pritvorenika registrovane enormno visoke uplate, a sumnja se da se radi o novcu stečenim kriminalnim radnjama.

Stoga je od nadležnih u BH Pošti zatražena veća kontrola osoba koje vrše pojedinačne uplate, uz obavezno evidentiranje osobe koja vrši uplatu, koja pri tome službenicima pošte mora predočiti identifikacioni dokument.

Više informacija pokušali smo dobiti od predsjednice Regionalne advokatske komore Sarajevo Vasvije Vidović, te predsjednika Upravnog odbora Komore Rusmira Karkina, u čemu do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.