Nedjelja, 03.07.2022.
h

Sarajevo nekada bilo industrijski centar: Šta je ostalo od industrijskih zona u KS

Za ovu godinu planirano je 610.000 KM za razvoj zona, a predviđena su ulaganja u izgradnju infrastrukture i rješavanje imovinsko - pravnih odnosa.

Grad Sarajevo i njegova šira prigradska zona u nekadašnjoj Jugoslaviji slovili su za snažan industrijski centar. Tadašnja država snažno je ulagala u Sarajevo, a iz tih investicija nastali su veliki sistemi poput ŠIPAD-a, UNIS-a, Energoinvesta, Hidrogradnje, FAMOS-a, UPI-ja, Unioninvesta. Oni su imali velike proizvodne pogone u kojima je radilo hiljade radnika. Pogoni su imali dobru infrastrukturu, od željezničke pruge, skladišta, proizvodnog dijela, upravnih zgrada, a neki su imali i vlastite domove zdravlja.

Mnoge fabrike propale su u posljednjih 25 godina, a lokacije na kojima su se nalazile predstavljaju veliki potencijal za razvoj novih industrijskih zona.

Tipovi industrije

Ministar privrede KS Muharem Šabić izjavio je za Faktor da u okolini Sarajeva egzistiraju četiri industrijske zone: Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Ilidža.

– Riječ je o rubnim općinama Kantona Sarajevo, s manjim budžetskim sredstvima. U ovim industrijskim zonama dominiraju metalna industrija, drvna, prehrambena, turizam, IT i tekstilna industrija – rekao je Šabić.

U industrijskim zonama u Kantonu Sarajevu, osim domaćeg, zastupljen je i strani kapital. Šabić navodi primjer Željezare u Ilijašu, a riječ je o investiciji kompanije FAD Prevent i stranih ulagača.

– Investitor namjerava zaposliti do 200 novih radnika u Željezari. Firma Standard Furniture Factory d.d. proizvodi namještaj i izvozno je orijentirana. Standard je također u miješanom vlasništvu, a trenutno ima 800 radnika  – spomenuo je naš sagovornik.

Od firmi sa stopostotnim stranim kapitalom, Šabić je rekao da su to Xilon Corporation i Frimeco.

– Xilon Corporation d.o.o. drvna je industrija, a bavi se proizvodnjom podnih obloga visoke kvalitete i trenutno zapošljava 170 radnika. Frimeco d.o.o. osnovan je austrijskim kapitalom i riječ je o metalurško-metalskoj industriji. Proizvodi kočnice za automobilsku industriju i zapošljava 40 radnika – dodaje kantonalni ministar.

Ostale poznatije firme u industrijskim zonama u KS su: Akova – Impex, Milkos, Boletus, Coca-Cola i Teloptic (prehrambena industrija) i Adana Co (proizvodnja namještaja za poslovne i prodajne prostore).

Prema riječima ministra, strane investitore zanimaju industrijske zone Luke u Ilijašu, Ugorsko, UNIS-Pretis u Semizovcu, stara kasarna u Vogošći, drvna industrija Bjelašnica u Hadžićima, zemljišta u Trnovu.

Novac za projekte

Šabić je podvukao da je Kanton Sarajevo budžetom za 2016. godinu planirao 610.000 KM za sufinansiranje industrijskih zona.

– Vlada KS dodijelit će općinama novac za projekte koji budu predloženi. Sufinansiranje industrijskih zona podrazumijeva izgradnju pristupnih puteva, komunikacija unutrašnjeg transporta, snabdijevanje vodom, električnom energijom i zemnim gasom, kanalizacija i telefonske instalacije, te rješavanje imovinskopravnih odnosa – rekao je Šabić.

Duga čekanja na dozvole

Muharem Šabić kaže da su najveće prepreke dolasku stranih investicija dugo čekanje za dozvole, i saglasnosti, nelojalna konkurencija i politička nestabilnost.

– Dodatni problemi su inspekcije, privatizacija, naplata potraživanja, harmonizacija zakonodavstva između raznih nivoa vlasti, nedostatak kvalificirane radne snage, nedostatak certificiranih laboratorija, oporezivanje itd – pojašanjava Šabić.

(K. Silajdžija/Faktor.ba/Foto: M. Živojević)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh