Sarajevo: Koliko će biti kupljeno stanova za boračku populaciju

objavljeno: 26.03.2017. u 22:04

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo iz budžeta za 2017. godinu izdvojilo je 1.480.000 KM za kupovinu 21 stana za boračku populaciju.

Kako je za Faktor kazao ministar Muharem Fišo, na Vladi je usvojen Prijedlog odluke o kupovini 16 stanova koji će biti predati novim vlasnicima i pet stanova će biti dato na korištenje.

- Ova druga skupina, tačnije pet porodica će dobiti stanove na korištenje dok su živi, nakon čega Vlada raspolaže tim stanom i daje ih novim stanarima. Završena je procedura oko odabira ponuđača na javnom pozivu, nakon Vlade ovaj prijedlog je upućen Skupštini KS – pojašnjava Fišo, te dodaje da će Skupština dati ovlaštenje ministru da potpiše ugovor, te da se potpišu ugovori sa ponuđačima stanova, Fondom za izgradnju stanova za porodice šehida poginulih boraca.

Ministar za boračka pitanja ističe da su pravo na stan ostvarile porodice šehida i poginulih boraca, djeca, jetimi bez oba roditelja, njih četvero, ratni vojni invalidi, te roditelji šehida.

- Ovo je treća godina da se nije rješavalo stambeno pitanje ove populacije, i u ovoj godini krećemo sa tim, nadam se da će do kraja godine biti još nekih sredstava za još stanova. Uglavnom većina ovih stanova nalazi se u naselju Rosulje u Vogošći. A očekujemo da se u stanove usele čim se završe sve zakonske procedure – zaključio je Fišo.