Nedjelja, 28.05.2023.
h

Sanjin Sefić u sudnici: Dvije godine ne spavam, volio bih da sam ja poginuo

Sanjin Sefić, optužen da je skrivio nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč u oktobru 2016. godine u Sarajevu, danas je pred Vijećem sarajevskog Kantonalnog suda svjedočio u svoju korist.

Govoreći o noći u kojoj se dogodila tragična nesreća, rekao je da je 10 dana prije tragedije stigao u Sarajevo iz Španije gdje je radio na građevini, a kako bi produžio pasoš. Kobne noći je bio kod prijateljice na kafi.

Naglasio je da je bio prehlađen, da se osjećao loše, te da je zato krenuo kući.

Kako je ispričao, vozio je desnom trakom iz pravca Pofalića prema Marijinom Dvoru, te je kroz raskrsnicu kod Zemaljskog muzeja prošao kroz zeleno svjetlo. Ubrzo potom je osjetio jak udar.

- Nisam znao šta se desilo. Nastavio sam voziti i skrenuo sam prema Kovačićima pa potom otišao na Grbavicu gdje sam se zaustavio na parkingu. Izašao sam da pogledam auto. Tada sam vidio krv na autu i komade tkanine. Od tog trenutka do momenta predaje u Novom Sadu, više se ničega ne sjećam - rekao je Sefić, te dodao da je "zvao dva-tri advokata, ali da su mu svi rekli da zove sutra".

Sefić je istakao da se sam predao u Novom Sadu i da o tome ima dokaz.

- Prije svega želim da izrazim duboko saučešće porodici. Kajem se, žao mi je. Ja ću da odgovaram za ovo što sam uradio. Vjerujte, dvije godine ne spavam - rekao je on.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice, rekao je da uopće nije vidio djevojke na cesti i da nije znao da ih je udario dok to kasnije nije čuo na radiju u automobilu.

- Tada mi se svijet srušio i od tada se ničega više ne sjećam. Ovo je bio nesretan slučaj. Ja bih najviše volio da sam ja nastradao u ovoj nesreći - kazao je Sefić.

Osim Sefića, danas je u sudnici ponovo, ovog puta kao svjedok odbrane, saslušan i Senad Zulčić, taksista koji je svjedočio nesreći. On je i danas u sudnici ponovio kako je stajao u srednjoj traci na semaforu kod Zemaljskog muzeja kada je pored njega projurilo auto. Istakao je da su u tom trenutku dvije djevojke pod kišobranom prelazile cestu. 

- Naslutio sam šta će se dogoditi i zatvorio sam oči. Čuo sam udar, a kada sam ponovo pogledao ispred mene nije bilo ničega - kazao je Zulčić. 

Dodao je da je bio u šoku te da je nastavio voziti, istovremeno tažeći telefon da pozove policiju. Sefićev advokat Kerim Čelik pokušao je diskreditirati svjedoka, te mu se obraćao prijetećim tonom. Međutim, nakon upozorenja Suda, advokat je nastavio sa normalnim ispitivanjem te ulaganjem materijalnih dokaza. 

Prije početka ročišta, predsjedavajući Vijeća, Igor Todorović, tražio je od advokata Rusmira Karkina da obrazloži zbog čega nije došao na prethodno suđenje na što je advokat odgovorio da je pogrešno zapisao termin. Sud je Karkina kaznio novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM. Ovo je Karkinu treća kazna izrečena samo u ovom slučaju. 

Današnjem ročištu prisustvovale su i porodice i prijatelji nastradalih djevojaka. Amir Agić, otac poginule Selme kazao je kako je Sefić ono što je danas rekao u sudnici mogao reći i mnogo ranije te da bi na taj način sve bilo mnogo lakše.

 
Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh