open-navfaktor-logo
search
Ambasador u Rusiji
Samardžija: Tužilaštvo BiH mi nije uputilo poziv, ikonu niko ne traži osim Bisere Turković
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je 18. decembra predmet "Ikona", četiri dana nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu 300 godina staru pozlaćenu ikonu porijeklom iz ukrajinske regije Lugansk.
13.01.2021. u 15:38
get url
text
Gordana Tadić, Milorad Dodik i Željko Samardžija

Predmet je formiran uz pritisak javnosti, koji je uslijedio nakon što je Ukrajina od BiH zatražila informacije o porijeklu ikone, opravdano sumnjajući da je ukradena i da pripada kulturnoj baštini te zemlje. Zatim je uslijedila šutnja Tužilaštva, koja je prekinuta tek 6. januara, kada su iz te institucije najavili da će u okviru istrage saslušati i ostale članove Predsjedništva BiH, uprkos činjenici da nisu imali apsolutno nikakvu ulogu u ovoj aferi.

VEZANI TEKST - Tadić ponovo na usluzi Dodiku: Šta se krije iza postupaka Tužilaštva u predmetu "Ikona"?

Najavili su iz Tužilaštva BiH da će saslušati i ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžiju, koji je 24. decembra, nakon što je Rusija vratila ikonu i preporučila da se njeno porijeklo utvrdi istragom Interpola, sporni predmet donio u BiH i vratio Miloradu Dodiku.

Uprkos deklarativnoj brizi o "međunarodnom ugledu BiH", čime pravdaju ažurnost u nekim drugim predmetima, Tužilaštvo BiH još uvijek nije saslušalo Samardžiju, niti mu je, sudeći prema njegovim tvrdnjama, uputilo poziv na saslušanje.

- Nisam dobio nikakav poziv. Ako ga dobijem, ja ću normalno dati svoju izjavu, sve u skladu sa propisima i zakonima – kazao je Samardžija u razgovoru za Faktor.

Aferu "Ikona" Samardžija ocjenjuje kao "medijsku kampanju". Tvrdi da poštuje zakone i propise institucije BiH, ali da se, dodaje, moraju poštovati i "oni koji rade u diplomatiji i njihov pogled na te stvari". Zatim se požalio na ulogu medija u ovoj aferi.

- Ne može samo zbog medijske kampanje, koju vodi širi krug medija, ne mislim samo na vas, da se proizvode predmeti i da se stalno drže tenzije mjesec dana nakon toga – izjavio je Samardžija.

U javnosti se pojavila informacija da je Samardžija doputovao iz Rusije u BiH 24. decembra bez dozvole Ministarstva vanjskih poslova BiH. Vjerodostojnost te informacije smo željeli provjeriti u Ministarstvu, odgovor nije došao do nas, ali jeste informacija o našem upitu do ambasadora Samardžije.

- Ja znam da ste vi taj zahtjev poslali Ministarstvu. Već sam ja dobio tu informaciju. Vi, lično. Ja sam tu informaciju dobio iz svojih izvora. Postoji u diplomatiji praksa da šef države, ako vas je imenovao, pozove na konsultacije, nema potrebe da ja pitam ministra da li treba da dođem – izjavio je Samardžija.

Na upit o informaciji da li je "darodavac" postupio u skladu sa sugestijom Rusije, odnosno da li je zatražio od Interpola pomoć u utvrđivanju porijekla ikone, Samardžija je kazao da to nije njegova odgovornost i da ne želi ulaziti u to.

- Ja, koliko znam do danas, ali neformalno, ikonu niko ne traži osim Bisere Turković. Ja vam to tvrdim odgovorno. Niko ikonu ne traži – kazao je ambasador BiH u Rusiji.

Međutim, njegovoj tvrdji ne odgovaraju istupi ukrajinskih institucija, poput Ministarstva vanjskih poslova koje je u nekoliko navrata i u javnim istupima ministra zatražilo informacije o ikoni i njeno vraćanje u tu zemlju.

- Na stranu izjave, oni trebaju tražiti pisanim putem svoje kulturno naslijeđe. Oni trebaju tražiti putem Interpola. Ja znam kako je nastala nota ukrajinske kancelarije u Sarajevu. Nastala je potpuno proizvoljno. Je li imala zahtjev Interpola u svojoj kancelariji da kaže da je to kulturno naslijeđe Ukrajine – izjavio je Samardžija.

Sudeći prema ovim objašnjenjima, dalo bi se zaključiti da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upravlja i Ministarstvom vanjskih poslova Ukrajine i ukrajinskim institucijama. Zanimalo nas je koji bi motiv Ukrajina mogla imati da u ovoj aferi postupa na način na koji postupa.

VEZANI TEKST - Ikona je u sefu u Dodikovom kabinetu, traže dokaze od Ambasade Ukrajine da je to njihova kulturna baština

- Ne mislim da ja ona upravlja, nego da je tu neko izmanipulisan. Mislim da je kancelarija ukrajinske ambasade u Sarajevu izmanipulirana. Od koga, ja to neću sada da procjenjujem. Imam svoje lično mišljenje, ali neću da ga iznosim – kazao je Samardžija.

Ambasador zatim tvrdi da je postojao plan da on ikonu preda u Ministarstvo, te da se nakon toga organizira konferencija za medije na kojoj bi, kako je kazao, bilo 100 novinara i na kojoj bi se "talambasalo u nedogled".

- Ikonu niti je kupilo Ministarstvo vanjskih poslova, niti je ikonu poklonilo Ministarstvo vanjskih poslova ili zavelo u protokol svojih poklona. Zašto da je vraćam ja Ministarstvu – izjavio je Samardžija.

Tvrdi da je ambasadoricu Turković obavijestio o povratku u BiH, te da joj je dostavio cjelokupnu prepisku sa ruskom stranom. Govoreći o spornoj ikoni, kazao je da je ona mnogo manja nego što to njena fotografija sugerira.

- To je mala, takozvana džepna ikonica. Moskva ima 1.500 hramova. Ja u svakom hramu mogu kupiti onakvu ikonicu za 150 eura. Ne bih želio da je procjenjujem. Neka to rade ovlaštene institucije – zaključio je Samardžija.

Informacije o provedenim aktivnostima Tužilaštva BiH u okviru istrage u predmetu "Ikona" smo zatražili od te institucije, ali po već ustaljenoj praksi su izostali odgovori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.