open-navfaktor-logo
search
Šta se dešavalo na sastanku
Šamar HDZ-u iz Vijeća Evrope: Nema provedbe presude "Sejdić i Finci" bez izmjena Ustava, Prodanović kontra Dodika
Zvaničnici HDZ-a BiH i njihova nastojanja da svojim interesima prilagode izborno zakonodavstvo u BiH danas su dobili novi šamar.
19.02.2021. u 20:39
get url
text

Ovaj put je taj šamar stigao iz sjedišta Vijeća Evrope u Strasbourgu. Naime, danas je održan online sastanak zvaničnika Vijeća Evrope sa predstavnicima državne zakonodavne vlasti u BiH, na kojem je razgovarano o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, poput one u predmetu "Sejdić-Finci".

Predstavnici HDZ-a BiH, Borjana Krišto i Bariša Čolak, su, prema informacijama Faktora, pokušali uvjeriti zvaničnike Vijeća Evrope da je te presude moguće provesti bez izmjena Ustava BiH, čime su nastojali opravdati svoje težnje da se Izborni zakon što prije izmjeni i to samo u onim segmentima koji odgovaraju toj stranci, a to su izbor članova Predsjedništva BiH kroz uvođenje više izbornih jedinica u FBiH i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Međutim, iz Vijeća Evrope su kategorički odbacili mogućnost da se presude Evropskog suda za ljudska prava mogu provesti bez izmjena Ustava BiH. Time je obesmišljen pokušaj Krište i Čolaka da sastanak o modelima ustavnih reformi, što je obaveza nametnuta presudama Suda iz Strasbourga, reduciraju isključivo na razgovor o provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Ujedno su obesmišljene optužbe HDZ-a BiH na račun SDA o odbijanju provedbe političkog dijela Mostarskog sporazuma, koji je potpisan u junu prošle godine, a kojim je predviđena i provedba odluka Evropskog suda za ljudska prava. Upravo je, sudeći prema javnim istupima i postupcima zvaničnika HDZ-a BiH, ta stranka najveća prepreka provedbi tih presuda.

Zanimljivo je da je SNSD-ov delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović zastupao stavove suprotne deklarativnim stavovima njegove stranke, što se prije svega odnosi na provedbu presude "Sejdić i Finci". Prodanović je, za razliku od njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika, tvrdio da je tu presudu moguće riješiti brisanjem etničkih prefiksa za članove Predsjedništva BiH i to tako što bi se sa prostora entiteta RS birao jedan član, a iz FBiH dva člana Predsjedništva BiH.

Predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a su nastojali pred zvaničnicima Vijeća Evrope osporiti legalitet i legitimitet aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK) BiH, te su se usprotivili učešću predstavnika te institucije u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva. O spremnosti zvaničnika tih stranaka da u ustavni i zakonodavni okvir u BiH integriraju evropske demokratske standarde mnogo govori stav SNSD-ove zastupnice Snježane Novaković-Bursać, koja je, prema informacijama Faktora, konstatirala da je BiH "prerano prihvatila obaveze koje nameće članstvo u Vijeću Evrope".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.