open-navfaktor-logo
search
Instrukcija u RS-u
Salkić o Danu srpskog jedinstva u školama: Dokaz nasilnog uspostavljanja "srpskog sveta"
Reagujući na instrukciju direktora Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predraga Damjanovića u kojoj poziva sve direktore osnovnih i srednjih škola u RS-u da obilježe Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić istakao je da je ovo očiti dokaz nasilnog uspostavljanja "srpskog sveta" putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.
07.09.2021. u 17:02
get url
text

VEZANI TEKST - Apartheid pod Dodikovom vlašću: Bošnjačka djeca moraju obilježavati "srpsko jedinstvo"

- Instrukcija koju je uputio direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, Predrag Damjanović, je s pozicije Ustava entiteta koji garantuje obrazovanje pod jednakim uslovima neprihvatljiva. Također, s pozicije Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koji garantuje obrazovanje bez bilo kog oblika diskriminacije: "U osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu", ona je neprihvatljiva - smatra Salkić.

Kaže da je ovo očiti dokaz nasilnog uspostavljanja "srpskog sveta" putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.

- Ovakvo ponašanje je direktna posljedica dugogodišnjeg blagonaklonog odnosa OHR-a i OSCE-a spram diskriminacije bošnjačkih učenika koju provode vlasti u ovom entitetu. OHR je dužan i obavezan po svom mandatu da obezbijedi provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma što uključuje okruženje bez diskriminacije za one koji su se vratili. OHR i OSCE godinama bez ozbiljne reakcije posmatraju kršenje prava djece Bošnjaka u ovom entitetu. Pozivam vas da prestanete to činiti i da iskoristite mehanizme koje imate i prekinete diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu u ovom entitetu. Bošnjačkoj djeci i nastavnom osoblju nije mjesto na ovakvim časovima bez obzira na ovakvu instrukciju koja krši ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom - saopćio je danas Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.