open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti
SAD: Podržavamo Schmidta i bonske ovlasti koje su nužne, one su spriječile kolaps Ustavnog suda FBiH
Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje uz Bosnu i Hercegovinu i podržavaju rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazao je predstavnik SAD-a na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se raspravlja o stanju u BiH.
02.11.2022. u 21:17
get url
text
Predstavbik SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a

Na početku sjednice je jednoglasno usvojen nacrt rezolucije kojom se podržava mandat misije EUFOR-a-Althea u BiH na godinu dana, a SAD su coijenile da je to vitalno važna misija za mir u BiH i podršci Dejtonskom sporazumu.

- Iako nije ovdje danas, cijenimo visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegov izvještaj koji je podnio - rekao je američki delegat u Vijeću sigurnosti UN-a.

Istakao je da su SAD posvećene stabilnoj i prosperitetnoj BiH.

- Potpuno podržavamo da BiH ide prema transatlanskoj integraciji - dodao je.

Istakao je i da su duboko zabrinuti zbog tvrdnji o izbornoj prevari posebno za izbor predsjednika RS-a, te da pozivaju bh. institucije da urade svoj posao.

Pozvao je i lidere da ulože napore za formiranje vlasti nakon što su potvrđeni rezultati Općih izbora održanih 2. oktobra. Tada je i Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakna BiH i Ustava FBiH koje su izazvale niz kritika.

- Podržavamo Ured visokog predstavnika i korištenje bonskih ovlasti koje su nužne - rekao je američki delegat, i naglasio da su bonske ovlasti koje su iskorištene 2. oktobra deblokirale funckionisanje FBiH i spriječile kolaps Ustavnog suda FBiH.

- Sve dok BiH ne ispuni kriterije za prestanak međunarodne supervizije ured OHR mora ostati tu - naglasio je i na kraju ponovoio da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i multiuetnički karakter.

S druge strane, ruska predstavnica je u svom obraćanju poručila da Vijeće sigurnosti uopće ne treba razmatrati Schmidtov izvještaj, već da je izvještaj Republike Srpske taj koji, kako kaže ona, govori o stvarnim problemima u BiH.

-Žele se gurnuti u stranu organi vlasti koji se ne sviđaju Zapadu. Upozoravamo da takva kratkovida politika ima ozbiljne posljedice i pozivamo sa zaustavljanjem eksperimentiranja u neovisnoj državi. Dajmo joj priliku da se samostalno razvija, kazala je predstavnica Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.