VEZANI TEKST - Bogićević: To što su se "predomislili", pa su me "izabrali", samo je predstava za javnost

Kazao je ovo sinoć na Face TV Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, a Irfan Čengić (SDP) je to potvrdio. Tako je napokon jasno ko je vršio pritisak da se, uprkos apsurdnoj situaciji koja se odigrala 26. marta na sjednici u Vijećnici, gdje gradonačelnika nema jer Bogićević poziciju nije prihvatio, za dogradonačelnike instaliraju kadrovi NiP-a i Naše stranke po svaku cijenu.

- Čengić je vrlo burno reagovao kad je Konaković zvao, bio sam tu, Šef Kluba SDA Vedad Deljković je kazao da će tek tad "skinuti" kvorum i Vijeće neće moći nastaviti raditi, a Muamer Mekić, šef Kluba SDP-a je rekao da neće za to glasati - kazao je Zahiragić.

Obrazložio je da je plan očito bio da se isprovacira da četiri gradska vijećnika iz SDA izađu ili ne dođu na tu sjednicu, da nema kvoruma te da se sjednica Gradskog vijeća i ne održi. Kaže da ima i dokaze da je vijećnicima vladajuće većine rečeno da se samo pojave u Vijećnici te da je računato na to da se SDA-ovi neće pojaviti te da će snositi odgovornost za blokiranje rada Vijeća, odnosno izbor predsjedavajućeg Vijeća. SDA-ovi vijećnici su došli, Ademović je na kraju izabran, a potom i Bogićević uprkos njegovom "ne". U svemu tome, Konaković je evidentno vršio pritisak da bez obzira hoće li Bogićević biti gradonačelnik ili ne, poziciju dogradonačelnika zauzme NiP-ovac Bašić.

VEZANI TEKST - Bogićević neće biti na čelu Sarajeva jer je "trojka" pala na "kružićima i iksićima" za Ademovića

- Da su izabrali dva dogradonačelnika, a Bogićević nije prihvatio svoj izbor, oni bi upravljali Gradom - rekao je Zahiragić.

Srđan Srdić za kojeg se tvrdi kako se preko njega rušio izbor predsjedavajućeg Vijeća, a samim tim i gradonačelnika, u Općinsko vijeće Novo Sarajevo je ušao kao NiP-ovac. S NiP-om se razišao nakon izbora, a zašto je to tako, i on i NiP imaju različite tvrdnje. S druge strane, Vedran Dodik koji je predložio u Gradskom vijeću Srdića za predsjedavajućeg Vijeća, dolazi iz Saveza za Stari Grad, a u Općinskom vijeću Starog Grada je bio na NiP-ovoj listi prilikom izbora vijećnika za Gradsko vijeće.

- Dodik je bio na listi NiP-a za Gradsko vijeće, a ušao je možda i neplanirano, zato što je lista SDA dobila glas manje nego što je trebala, a taj glas SDA je kupljen i otišao na neku od drugih listi stranka "Četvorke". On je zatim predložio svog kolegu Srdića u Gradskom vijeću, a koji je opet ušao u Općinsko vijeće Novo Sarajevo kao član NiP-a. I u tome svemu, pa evo i Željko Majstorović (izigrao dogovor unutar "Četvorke kod prvog glsanja za predsjedavajućeg) koji je u Gradskom vijeću u Klubu Naše stranke, iako je izabran kao vijećnik Platforme za progres, dakle u svemu tome optužuju se četiri vijećnika SDA - kazao je Zaziragić.

Cijeli problem je, tvrdi Zahiragić, nastao kada su iz Naše stranke za dogradonačelnicu predložili Ivanu Marić. Rekao je da je Čengić upozoravao na to, a Čengić je to u potvrdio u emisiji. 

VEZANI TEKST - Čengić: Ako SDP sad odluči kandidovati Bošnjaka, Ademović će morati odstupiti

- Najmanje 12 vijećnika je javno reklo da neće glasati nizašto u čemu je Ivana Marić. Čekali su do samog kraja da povuku Marić. U tom momentu, ne znam da li to vrijedi spominjati jer je čovjek nedvno umro, ali evo i Irfan to zna, dobronamjerno sam mu predlagao Marija Pejića za dogradonačelnika. Tražili smo, pokušavali smo napraviti konsenzus. Nije ga bilo. Prijedlog Ivane Marić je otjerao određeni broj vijećnika, kasnije su to uspjeli popeglati - objašnjavao je Zahiragić.

Abdulah Sakaka i Haris Zahiragić su sinoć na Face TV potvrdili da niko SDA nije kontaktirao, nitu su tražili bilo kakav sastanak i dogovor, kako bi i njihova četiri vijećnika podržali odluke za imenovanja za Gradsko vijeće i gradonačelnika. SDA je podržavala Bogićevića i isticali su da će glasati za njega, ali problem je nastao kada se "četvorka" unutar sebe nije prvobitno usaglasila o Ademoviću, iako su imali dovoljno ruku. 

Na pitanje "ko je režirao ovo", Čengić je ponavljao da je to učinio aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka, ali da iza toga nije stajala SDA kao stranka. Zahiragić je tvrdio da je sve bilo u rečiji ljudi iz "Četvorke". Pitao je zašto nisu osigurali konsenzus i izbor Bogićevića?

- Očigledno nismo znali - odgovorio je Čengić.

Zašto nije prihvaćen prijedlog da se promijeni kandidat za predjedavajućeg, da ne bude Jasmin Ademović, pa da imate većinu i da se odmah izabere Bogićević, pitao je Zahiragić sinoć Čengića.

VEZANI TEKST - Pogledajte susret na TV; Skaka: Čengić je htio biti gradonačelnik

- Zašto što su iz NiP-a željeli da bude Bošnjak na čelu Vijeća - odgovorio je Čengić, a potom na Zahiragićevu konstataciju da ima još Bošnjaka u koaliciji, odgovorio je da nema iz NiP-a.

- Pa je li mora biti iz NiP-a predsjedavajući - insistirao je Zahiragić, a Čengić je odgovorio da "mora zato što je to dogovor".

- Zato što mora, evidentno niste imali većinu za Bogića Bogićevića - odgovorio je Zahiragić. 

Šta se dešavalo nakon glasanja u prvom krugu za predsjedavajućeg Vijeća, a nakon što "Četvorka" nije izglasala Ademovića zbog proigravanja sa nevažećim listićima, ko je zvao Fahrudina Radončića i zašto, pogledajte u video.