open-navfaktor-logo
search
Tužbe
Sa rebalansom budžeta kreće i vansudska nagodba sa službenicima koji su tužili FBiH
Zlatko Hurtić, vanjski saradnik Vlade FBiH, kaže da je do službenika da li će prihvatiti vansudsku nagodbu, ili ne. Inače, jedan broj državnih službenika je tužio FBiH zbog umanjenih toplih obroka, regresa...
28.05.2019. u 17:56
get url
text
get url
text

Nakon što se usvoji rebalans budžeta Federacije BiH, a koji sada priprema Federalno ministarstvo finansija FBiH, ići će se na izvršenje odluke Vlade FBiH o vansudskoj nagodbi sa službenicima koji su tužili Federaciju BiH, rekao nam je Zlatko Hurtić, vanjski saradnik Vlade FBiH. Po osnovu tužbi, službenicima je do sada isplaćeno oko 50 miliona KM.

Podsjećamo, državni službenici i namještenici su podizali tužbe zbog umanjenih toplih obroka, regresa, putnih troškova i sličnih naknada, među kojima prednjači nastavno osoblje u osnovnim školama. Presude u tim predmetima su donesene na sudovima čiji su uposlenici podizali tužbe po istom osnovu, a FBiH i kantone su u postupcima zastupale službe čiji su uposlenici također tužili svoje poslodavce. Tu su i tužbe policijskih službenika.

- Ministarstvo finansija FBiH radi rebalans budžeta u okviru kojeg je i vansudska nagodba u skladu sa odlukom Vlade FBiH. Nakon sačinjenog rebalansa uputit će se poziv službenicima za vansudsku nagodbu. Do njih je da li će to prihvatiti, mislim i na policijske i na državne službenike, i to je ono što Vlada FBiH nudi - rekao nam je Hurtić.

Govoreći o novim tužbama, Hurtić ukazuje da pristižu tužbe policijskih službenika, dok su drugih službenika na neki način umanjile.

- Policijski službenici tuže, ma više se ne zna ni zbog čega. Problem je što ljudima više plaća nije bitna, nego tužbe. Uglavnom se žale na tople obroke, jubilarne nagrade, nekakva smanjenja plaća... Kada će biti rebalans budžeta, to ovisi od Federalnog ministarstva finansija. Dug od tužbi, trenutno sa zateznim kamatama je 80, ili 90 miliona KM, a do sada je isplaćeno oko 50 miliona KM - rekao nam je Hurtić.

Podsjećanja radi, Sindikat službenika FMUP-a podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Objašnjenje da je prijava podnesena zbog opstrukcija i nejednakog tretmana pri izvršenju presuda iz radnih sporova, vezanih za neplaćene prekovremene sate, noćni rad, umanjenje plaće...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.