open-navfaktor-logo
search
Postaje alarmantno
Ružnić pisao Nešiću, Konakoviću i Laketi: Hrvatska vraća migrante u USK, a vi "tepate" po Facebooku, radite svoj posao!
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je otvoreno pismo ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću i direktoru Službe za poslove sa strancima Žarku Laketi, a povodom najnovijeg migrantskog vala koji je zahvatio ovaj dio BiH.
06.04.2023. u 11:44
get url
text

U nastavku, pismo premijera Ružnića prenosimo u cijelosti:

- Poštovana gospodo Nešiću, Konakoviću i Laketa, ovih dana Krajišnici su suočeni sa povećanim brojem migranata koji svakodnevno pristižu na područje Unsko-sanskog kantona, a prema informacijama iz medija, veći broj njih Republika Hrvatska sa svoje teritorije vraća u BiH navodno po osnovu međudržavnog sporazuma o readmisiji .

O ovom procesu, a koji je posljednjih dana rezultirao dolaskom više stotina migranata u Krajinu od ministra sigurnosti BiH, a ni ministra vanjskih poslova BiH, kao ni direktora Službe za poslove sa strancima, nismo čuli niti jednu riječ, što smatramo neodgovornim ponašanjem čelnika institucija nadležnih za pitanje migracija i migranata.

Posebno je zabrinjavajuće što postoje indicije da je među novopridošlim migrantima na područje USK-a i za nas nepoznat broj onih, koji bi mogli predstavljati potencijalni sigurnosni izazov. U prilog tome govore i podaci da je u Privremenom prihvatnom centru na Lipi, uz očigledno, Vašu saglasnost i u tajnosti od nas, otvoren Centar za detenciju koji je svojevrsna pritvorska jedinica u koju se prema našim informacijama, a koje ste nam prešutjeli, smještaju oni migranti kojima se zabranjuje kretanje i pod prismotrom su. Sve ovo ukazuje na to koja kategorija i struktura migranata se sa zapada dovodi u USK.

Jeste li se bavili procjenom kakve sve atake mogu očekivati građani ovog dijela BiH i može li s obzirom na nove okolnosti doći i do terorističkih napada? Mi smo svjesni da se u USK-a u posljednje vrijeme "slijevaju" do sada najopasnije grupe migranata i ako smo do sada priliv migranata pripisivali nehaju i nebrizi državnih institucija, sad možemo reći da ih državne institucije organizovano i ciljano upućuju u ovaj dio BiH. Upozoravamo Vas da je stanje ozbiljno i kritično i za svega nekoliko dana može doći do eskalacije.

Poštovana gospodo, vaša je obaveza i dužnost da nas koji smo dio izvršne i zakonodavne vlasti u USK-a upoznate sa svim detaljima provedbe Sporazuma s Hrvatskom o readmisiji, kao i sa saznanjima s kojima raspolažete o migrantima koji su pod mjerama zabrane kretanja, kao i razlozima uvođenja tih mjera. Također, u obavezi ste da nas upoznate s informacijama o tome da li sporazume o read misiji provodite sa Srbijom i Crnom Gorom, jer nisu migrant koje masovno vraćaju iz Hrvatske porijeklom s USK-a, pa da ih isključivo smještate u Centar Lipa, koji nema kapacitete za već sad veliki priliv ljudi, pa je sve više migranata na ulicama Bihaća.

Stoga, u ime Vlade USK-a hitno zahtijevam promptno rješavanje ovog problema i ne pristajemo na ništa manje od jednake raspodjele migranata iz Sporazuma o readmisiji na teritoriji cijele BiH! Jer, činjenica da je Služba za poslove sa strancima prošle godine u potpunosti preuzela kontrolu nad Prihvatnim centrom Lipa nije doprinijela rješavanju problema s migrantima koje ponovo trpi najviše grad Bihać koji se nije u potpunosti još oporavio ni od posljedica koje je ostavio migrantski val iz proteklih godina i mi ne možemo ponovo biti jedine žrtve pojačanih migracija, niti ćemo na to pristati.

Uz našu namjeru da maksimalno ispoštujemo domaće zakonodavstvo o migrantima i migracijama, kao i uvažavajući međunarodni pravni okvir koji se odnosi na ovu populaciju i njihova prava, mi tu namjeru ne možemo realizirati bez pomoći državnih institucija u čijoj nadležnosti je rješavanje ovog problema. Zato, još jednom vas pozivam da ozbiljno shvatite naše apele, posebno da ih sagledate sa sigurnosnog aspekta, ali i onog koji se tiče razvoja i brojnih projekata kojima nova migrantska kriza prijeti da ih zaustavi.

Gospodo, vaša je nadležnost i obaveza da radite svoj dobro plaćeni posao, a ne da Vašim neradom doprinosite sigurnosnom riziku u ovom dijelu BiH i da na pragu turističke sezone na ovom području koja je prema najavama turističkih djelatnika bila obećavajuća, a već sada je upitna, ponovo nas takvim odnosom prema ovom problemu usmjeravate da ga mi rješavamo. Krajnje je vrijeme da shvatite ozbiljnost situacije i da se umjesto što iz vaših udobnih fotelja dajete populističke i pompezne izjave i održavate jalove i beskorisne sastanke prihvatite uistinu vaših obaveza i konkretnog posla. Mi nemamo ništa od Vašeg "tepanja" u Facebook statusima i tobožnje empatije prema Krajini, nego očekujemo konkretne i jasne poteze koji će dovesti do toga da se problem s migrantima u ovom dijelu BiH riješi. Ukoliko mislite da kažnjavate Krajišnike na ovaj način, jer se ne bojimo reći šta mislimo i nismo slijepi poslušnici ničijih takozvanih elita, poručujemo vam da nećete uspjeti u tom naumu, jer ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima da ovdašnjim građanima omogućimo miran i normalan život kakav i zaslužuju.

Ponavljamo, na vaše navodno rješenje koje izgleda ima za cilj sve migrante iz Hrvatske vratiti samo na područje USK-a, a pri tome i one iz Srbije i Crne Gore "propuštati" planski do USK-a gdje im je jedino "zagarantiran" boravak – mi nećemo pristati.

Jesmo navikli na ovakve scenarije ali sigurno ih nećemo više trpjeti. Građani ovog dijela BiH sada već vrlo dobro znaju kome su migranti bili izvor lahke zarade, a kome su pljačkali kuće i uništavali imovinu. Znamo odlično ko se izborio s ovim problemom, a ko nam je pružao "podršku" . Imate alate, imate obavezu, imate dužnost da to riješite!

Ostaje da vidimo imate li još i obraza stati pred Krajišnike, a ne učiniti ni jedan konkretan korak da im skinete ovaj teret s leđa!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.