open-navfaktor-logo
search
Četvrti dan invazije
Ruski partijarh protivnike Moskve nazva "zlim silama", vaseljenski iz Istanbula izrazio solidarnost s Ukrajinom
Poglavar Ruske pravoslavne crkve u nedjelju je nazvao protivnike Moskve u Ukrajini "zlim silama", govoreći četvrtog dana invazije koju je pokrenuo Kremlj na svog prozapadnog susjeda.
27.02.2022. u 12:44
get url
text

- Ne daj Bože da trenutna politička situacija u bratskoj Ukrajini bude usmjerena na to da prevladaju zle sile koje su se oduvijek borile protiv jedinstva Rusije i Ruske crkve - rekao je patrijarh Kiril u obraćanju parohijanima.

Vaseljenski patrijarh Bartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih kršćana širom svijeta, sa sedištem u Istanbulu, pozvao je u nedelju na prekid rata u Ukrajini.

- Upućujemo još jednu molbu da se sada okonča rat. Da se odmah zaustavi svaki čin nasilja, sve što širi bol i smrt - Bartolomej je naveo u saopćenju.

Bartolomej je također nazvao rat odvratnim i u svojoj izjavi izrazio solidarnost i podršku ukrajinskoj crkvi koja je dobila nezavisnost od Moskve i slidarnost sa "ozbiljno napaćenom" ukrajinskim narodom.

Godine 2019. Bartolomej je dao autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, čime je postala nezavisna, čemu se Rusija snažno protivi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.