Vasiljev je izjavio da će nuklearka "biti ruska zemlja ili spaljena zemlja".

- Mi to ne krijemo od neprijatelja. Upozorili smo ih. Neprijatelj zna da će postrojenje biti rusko ili ničije. Mi smo spremni na posljedice ovog koraka. A vi, ratnici-oslobodioci, morate shvatiti da drugog puta nemamo. I ako bude najstrožije naredbe, mi to moramo časno ispuniti - poručio je Vasiljev.

VEZANI TEKST - Dramatično upozorenje: Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je izvan kontrole

Ruske vojne jedinice ranije su preuzele kontrolu nad postrojenjem, a ove vijesti dolaze nakon izvještaja da su ruske snage oštetile tri senzora radijacije i ranile radnike u postrojenju.

Granatiranje najveće evropske nuklearke ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je "ruskim nuklearnim terorom". Ovo nisu prve ruske nuklearne prijetnje, piše Newsweek.

Na cijelu situaciju reagirao je i glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi koji traži pristup nuklearki kako bi procijenio stanje.

- Izuzetno sam zabrinut zbog granatiranja najveće evropske nuklearne elektrane, što naglašava vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla ugroziti javno zdravlje i okoliš u Ukrajini i šire - rekao je Grossi.

U posljednjem objavljenom izvještaju o stanju u nuklearki Zaporižje, IAEA je objavio da su granatiranja zabilježena u subotu izazvala neka oštećenja, ali da dostupna mjerenja radijacije i dalje pokazuju normalnog nivoa.