Pregovarački tim pored predstavnika EPBiH, okupio je predstavnike Ureda premijera FBiH, federalnih ministarstava za rad i socijalnu politiku i energiju, rudarstvo i industriju te direktore rudnika iz sastava Koncerna EPBiH i predstavnike Rudnika mrkog uglja Banovići.

- Usaglasili smo principe pregovora, dinamiku i da se pregovarački proces mora okončati najkasnije 30. novembra. Kolektivni ugovor, ukoliko bude potpisan, važit će od 1. januara naredne godine - kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Prema Husićevim riječima rudarski sindikati traže povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM, što iznosi 11 posto, također, očekuju da će linearno povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostati na snazi, a njihov zahtjev je povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM.

- Plan je da se 7. novembra ponovo sastanu pregovarački timovi i da svi predstave svoje stavove. Dakle, mi očekujemo i očitovanje kada su u pitanju naši zahtjevi. Neće nam biti lako realizirati naše ciljeve koji su formirani na osnovu očekivanja radnika. Smatramo da imamo dovoljno argumenata da ostvarimo ono što smo zacrtali - kaže Husić.

On dodaje da je u ovom momentu rano govoriti o tome šta će se dešavati ukoliko dogovora o rudarskim zahtjevima ne bude do 30. novembra.

- Mi smo obrazložili aktuelni trenutak u rudncima i aktuelni trenutak u državi. Najbolje je da na kraju kažemo "mirni rudari, mirna Bosna" - zaključio je Husić.