open-navfaktor-logo
search
Britanski mediji tvrde
Roman Abramovich obmanuo javnost: Novac od prodaje Chelseaja će slati i ruskim vojnicima?
Milijarder i ruski oligarh Roman Abramovich objavio je jučer da je odlučio prodati fudbalski klub Chelsea iz Londona i obećao da će neto prihod donirati dobrotvornoj fondaciji u korist "svih žrtava rata u Ukrajini".
03.03.2022. u 20:36
get url
text

Ruski bogataš ponovio je da je odluka o prodaji kluba za njega bila teška, ali da je u najboljem interesu za Chelsea.

VEZANI TEKST - Abramovich će sav prihod od prodaje Chelseaja donirati za žrtve rata u Ukrajini

- Neću tražiti otplatu bilo kakvih kredita. Nikad se nisam vodio poslovnim i finansijskim motivima, već je isključivo bilo riječi o stasti prema igri i klubu. Štaviše, davao sam instrukcije svom timu da osnuje humanitarnu fondaciju u kojoj će biti doniran sav prihod od prodaje. Fondacija će biti za dobrobit žrtava rata u Ukrajini. Ovo uključuje osiguravanje kritičnih sredstava za najhitnije potrebe žrtava, kao i podršku dugoročnom radu na oporavku - izjavio je Abramovich jučer.

Međutim, britanski list Guardian tvrdi da Abramovich novac od prodaje kluba neće donirati samo Ukrajincima, već i da će dio slati ruskim vojnicima i njihovim porodicama.

Guardian iz izvora bliskih klubu saznaje kako postoji šansa da će sredstva koja klub zaradi biti donirana i ruskim žrtvama rata.

Lider laburista Sir Keir Starmer pozvao je 55-godišnjeg Rusa da se suoči sa sankcijama, rekavši da je on "osoba od interesa za Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog njegovih veza s ruskom državom".

Podsjetimo, Abramovich je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider opozicije Aleksej Navalni ocijenio kao ključne članove Putinovog režima u Rusiji. Abramovich je 2018. godine postao državljanin Izraela, što mu je pomoglo da uđe u Britaniju na šest mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.