Rok do kraja mjeseca: U HNK distribuirano 94.094 premija osiguranja

objavljeno: 05.02.2018. u 19:22

Preostale su još tri sedmice građanima da kupe premiju zdravstvenog osiguranja (markicu) za tekuću godinu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Redovna distribucija premije osiguranja završava 28. februara a nakon ovoga datuma premiju osiguranja će moći pribaviti samo prvoprijavljeni u roku od 30 dana od dana prijave na zdravstveno osiguranje i djeca koja su navršila 18 godina života u roku od 30 dana od dana kada su navršili punoljetstvo.

Na području HNK, Zavod zdravstvenog osiguranja je s današnjim danom distribuirao 94.094 premija osiguranja, čime su u Zavodu, kako kažu, itekako zadovoljni.

- Prošle godine je bilo distribuirano 87.509 premija zdravstvenog osiguranja a ove godine na isti dan imamo čak 6.585 više osiguranika koji su zatražili svoju premiju osiguranja koja nije obavezna, ali oni koji je imaju oslobođeni su plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge, za koje se pojedinačne cijene usluga kreću od 2 do 150 maraka - kazala je portparol ZZO HNK-a Alenke Ban.

Zavod je organizirao 15 punktova na području HNK na kojima osiguranici mogu uplatiti i preuzeti premiju osiguranja te ovjeriti zdravstvenu iskaznicu, kako bi se izbjegli redovi. Iz Zavoda nam je rečeno kako veće gužve očekuju s obzirom na to da je počela podjela penzija te kreće isplata plaća. Već danas se u Područnom uredu Mostar ZZO HNK-a, u ulici Braće Fejića mogao primijetiti pojačan protok građana koji su došli po svoju godišnju markicu, unatoč 15 ponuđenih punktova. Također, veći val se očekuje krajem mjeseca, pred kraj distribucije.