open-navfaktor-logo
search
Polemika u CIK-u
Rogić bio protiv: Naredba o ponovnom brojanju nije po zakonu; Arnautović: Odbijam insinuacije
Naredba Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine o ponovnom brojanju glasova na svim biralištima u RS-u za nivo predsjednika i potpredsjednike tog entiteta, nije usvojena jednoglasno, i izazvala je polemiku među članovima CIK-a.
10.10.2022. u 15:33
get url
text

Protiv ovakve naredbe bio je član CIK-a Vlado Rogić, dok je ostalih šest bilo za.

Rogić je objasnio da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i nije slijed onoga što zakon propisuje. Ukazao je da je potrebno da prvo prođe procedura rješavanja žalbi, prigovora, zahtjeva.

On je kazao i da se naredba ne može donijeti na osnovu člana 2.9. Zakona, na koji se poziva.

VEZANI TEKST - Naređeno ponovno brojanje svih glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a

- Ponovno prebrojavanje je zakonom regulirano, i to u članu 5.30, stav 5, i članu 5.30, stav 6. Dakle slijed bi trebao biti da prvo riješimo sve prigovore, žalbe, zahtjeve, da nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate tek tada idu zahtjevi za ponovno prebrojavanje.

Sada nije vrijeme za donošenje ovakve naredbe – dodao je Rogić.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, odgovorio je odbija insinuaciju da nema pravnog osnova za donošenje ovakve naredbe.

- CIK je ovlašten da nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija. Kada nisu u stanju da urade taj posao uradit će ga CIK u Glavnom centru za brojanje – dodao je Arnautović.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a, kazala je da je veliku vjeru poklonila izvještaju OSCE-ovog ureda ODIHR-a, te da se vidi da je bilo zastrašivanja birača, kupovine glasova, punjenja glasačkih kutija mimo redovnog, fotografisanja listića, nepropisno zapečaćenih kutija, što baca ozbiljnu ljagu na izborni proces.

- Članovi biračkih odbora priznaju da su upisivali nule, uništavanje izbornih isprava. Sve će se razmatrati pred tužilaštvom, ali to nije razlog da ne skinemo ljagu s ovog izbornog procesa. Svaki dan nam je dragocjen – rekla je Hadžiabdić.

Član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je dodala da je pravilno objedinjavanje rezultata izbora preduvjet za utvrđivanje i objavu rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.