Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na današnjoj sjednici osudio opasne prijetnje koje je Andrija Mandić, zastupnik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uputio muslimanima.

-Ovakve prijetnje novim zločinima i genocidom ne smiju proći neprimijećeno niti bez posljedica - navodi se u saopćenju Rijaseta.

Rijaset je također izrazio zabrinutost novom Strategijom odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije u kojoj se prvi put kao "vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje RS-a".

-Ovim se Vojsci i sigurnosnim agencijama Srbije daje mandat da se nezakonito upliću u suverene nadležnosti države Bosne i Hercegovine i takva saradnja se ne može podvesti pod dejtonski okvir posebnih veza bosanskohercegovačkog entiteta RS-a i Republike Srbije. Za Rijaset je ovo prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i najava moguće nove agresije.  Ovaj potez je problematičan i zbog nedavne odluke Republike Srbije o "rehabilitaciji" dvije brigade Vojske Srbije koje su učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu - kaže se u saopćenju.

Rijaset želi upozoriti domaću i međunarodnu javnost da su ove poruke i potezi političara i institucija u susjednim državama unijeli nemir među Bošnjake, ali i druge muslimane na ovim prostorima, te da bi ih svi kojima je stalo do mira i budućnosti ovog dijela Evrope trebali shvatiti ozbiljno i o njima se očitovati, saopćila je Mina.