open-navfaktor-logo
search
Izmjene Ustava BiH
"Revolucionarni" prijedlog Naše stranke: Ukidaju tročlano Predsjedništvo BiH i Dom naroda
Naša stranka predala je danas u proceduru svoj prijedlog izmjena Ustava Bosne i Hercegovine po kojim se ukida tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a ukida se i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
27.09.2021. u 15:19
get url
text

U Našoj stranci smatraju da je ovaj prijedlog realan, izvodiv i da se bez problema može usvojiti.

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, pojasnio je da bi, prema njihovom prijedlogu, Predsjedništvo BiH imalo predsjednika i potpredsjednika, te bi imalo samo ceremonijalnu funkciju.

VEZANI TEKST - Šta predlaže SDA, a šta HDZ: Izetbegović na tragu EU principa, Čović betonira podjele

- On se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne na izborima. Svaki državljanin BiH može biti predsjednik. Ograničen je na jedan mandat. Ne bi imalo nikakve suštinske ovlasti, samo ceremonijalne, poput Njemačke, Austrije, Italije - dodao je Arnaut na press konferenciji.

Kazao je da bi sva ovlaštenja koja sada ima Predsjedništvo BiH, kao što su vanjska politika, odbrana, prešla na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a Vijeće ministara bi kao i dosad odlučivalo i bilo birano.

Arnaut je nadalje pojasnio da bi se, prema njihovom prijedlogu amandmana na Ustav BiH, ukinuo Dom naroda bh. Parlamenta.

- Jedan dom bi garantirao prisustvo najmanje šest Srba, šest Hrvata, šest Bošnjaka, četiri iz reda ostalih. Po uzoru na kantonalne skupštine, pripadnici konstitutivnih naroda i ostalih formiraju svoje klubove za potrebe zaštite vitalnog interesa. Vitalni interes se štiti kao dosad. Nijedan narod, entitet ne gubi ovlasti. Entitetsko glasanje ostaje – rekao je Arnaut.

Prema njihovom prijedlogu, Parlamentarna skupština BIH bi imala predsjedavajućeg i zamjenika.

Predsjedavajući i zamjenik Parlamenta BiH, kao i predsjednik i potpredsjednik bi bili iz tri različita naroda i iz reda ostalih.

- Radi se o minimalnim promjenama koje na maksimalan način zadovoljavaju presude Evropskog suda za ljudska prava, a uzmaju u obzir sve realnosti BiH – stava je Arnaut.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, rekao je da je ovo proizvod višemjesečnog promišljanja "kako pomiriti ono što se činilo nepomirljivo u političkom prostoru BiH".

- Mislim da je ovo skidanje BiH sa mape država slučajeva koje imaju neke čudna rješenja u svom ustavu i zakonodavstvu, a usvajanjem ovih amandmana stavili bi BiH na mapu normalnih evropskih država koje gaje parlamentarnu demokratiju – stava je Forto.

Javnosti se obratila i Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, koja je prijedlog ove stranke nazvala revolucionarnim jer briše etničke prefikse, a osnažuje državu, povećava broj zastupnika i osnažuje Vijeće ministara BiH kao organ koji donosi ključne odluke za Bosnu i Hercegovinu.

- Oduzimamo ingerencije institucijama koje su služile kao blokada, povećavamo broj zastupnika. Na taj način ovaj model uvodi BiH u Evropu sa modelom koji pripada 21. vijeku, a ne modelom koji je isključivo služio kako bi zaustavio rat – rekla je Ćudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.