Relej na Humu od simbola do strašila iznad Sarajeva

objavljeno: 17.01.2018. u 20:56

Kada je Sarajevo najzagađenije i kada se od smoga ne vidi ni prst pred okom, iznad gustog smoga skoro uvijek viri vrh televizijskog releja na brdu Hum.

Televizijski predajnik na brdu Hum nalazi se i na grbu Općine Novo Sarajevo, pa je Naša stranka u Općinskom vijeću 2016. godine pokrenula inicijativu da se uredi brdo Hum, a od releja da se napravi turistička atrakcija.

Relej je izgrađen 80-ih godina prošlog stoljeća i odmah je postao simbol Sarajeva. U agresiji na BiH i granatiranju Sarajeva relej na Humu gotovo je srušen, a ono što je od njega ostalo, obnovljeno je, ali ne u potpunosti.

- Sudeći po vanjskom izgledu, moglo bi ga se uporediti sa jednim kolosalnim strašilom za ptice. Proteklih godina tek je donekle sanirana unutrašnjost, prvenstveno prostorije u kojima je smještena nova oprema za prijenos i zemaljsko emitovanje digitalnih signala tri javna emitera. Pretpostavlja se da je za ukupnu sanaciju potrebno oko 500 hiljada KM, što javni servis, koji trenutno jedva spaja kraj s krajem, nije u stanju uraditi – priča za Faktor Vildana Bešlija.

Budući da je vijećnica (Naše stranke) u Novom Sarajevu, na čijoj teritoriji i na čijem grbu se relej nalazi, Bešlija smatra da Općina Novo Sarajevo svakako treba posvetiti određenu pažnju tom objektu.

- Novo Sarajevo je jedna od najbogatijih općina u BiH i posjeduje kapacitete da učestvuje u projektu sanacije releja. S obzirom na to da je riječ o simbolu grada Sarajeva i vidikovcu, koji ima značajne turističke potencijale, izdvajanje sredstava za njegovo uređenje ne bi bilo puko trošenje u estetske svrhe, već bi moglo biti i investiranje od kojeg bi Općina dugoročno mogla profitirati – smatra Bešlija.

Kada bi Općina u zamjenu za saniranje stekla pravo na korištenje, pa čak i na vlasništvo pojedinih prostorija u releju, i kada bi na adekvatan način bilo riješeno pitanje saobraćanja prema toj lokaciji, sigurno je da bi bilo zainteresiranih biznismena da iznajmljuju taj prostor i stvaraju nove dimenzije turističke ponude u Sarajevu. Sigurno je da bi restorani ili hoteli na razrušenom gornjem dijelu releja i slični kapaciteti interesovali, ne samo turiste, već i dobar broj građana Sarajeva - predlaže naša sagovornica.

Naša stranka 2016. godine pokrenula je inicijativu u Općinskom vijeću Novo Sarajevo da Općina ispita koje su mogućnosti u vezi s uređenjem releja.

Vildana Bešlija potvrdila nam je da u okviru Integrirane strategije razvoja do 2023. godine Općina Novo Sarajevo planira realizaciju kapitalnog projekta, izgradnje parkovsko-rekreativne zone Park – šuma Hum. Kroz ovaj projekat televizijski toranj može postati dominantna tačka zone Park – šuma Hum. Međutim, dodaje Bešlija, nikako da se otvori priča o ovoj inicijativi.

Televizijski relej izgrađen je na nadmorskoj visini od 812 metara. Sastoji se od zidanog objekta i armiranog betonskog stuba visine 78,5 metara. Djelimično je renoviran, ali nikad u potpunosti jer su potrebna velika sredstva.