open-navfaktor-logo
search
Općinski sud u Tuzli
Rektorica Univerziteta u Tuzli negirala krivnju za zloupotrebu položaja
Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić pred Općinskim sudom u Tuzli izjasnila se da nije kriva za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovaštenja.
07.03.2022. u 15:12
get url
text
Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić
Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić

- Nermina Hadžigrahić optužena je da je kao službena osoba, u svojstvu rektorice Univerziteta u Tuzli, počinila krivično djelo jer nije preduzela radnje u cilju provođenja pravosnažne sudske odluke, čime je drugoj osobi pribavila imovinsku korist. U ovom krivičnom predmetu slijedi zakazivanje glavnog pretresa i početak suđenja - potvrdila je danas Alma Dubravić-Mahovkić stručna saradnica za pristup informacijama Općinskog suda Tuzla.

U optužnici protiv rektorice Hadžigrahić je navedeno da, iako je bila svjesna da se u vezi sa raspisanim javnim konkursom za izbor kandidata za docenta u naučno-nastavnoj oblasti "biljna proizvodnja, šumarstvo i ribarstvo" na Tehnološkom fakultetu vodi sudski spor nakon izbora kandidata i da je pravosnažnom presudom nadležnog suda u januaru 2021. godine poništena odluka o izboru kandidata za navedeno naučno-nastavno zvanje iz januara 2018. godine, nije poduzela potrebne radnje u cilju provođenja pravosnažne presude.

Hadžigrahić nije donijela odluku o prestanku radnog odnosa, kao ni odluku o nastavku vođenja procedure po ranije raspisanom konkursu, čime je ovoj osobi omogućila korist u vidu nastavka radnog odnosa i svih drugih prava iz radnog odnosa u periodu od prijema pismenog otpravka pravosnažne presude suda u februaru 2021. godine do danas.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se za Hadžigrahić izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rektora Univerziteta u Tuzli u trajanju od najmanje pet godina, te da se, kao imovinsko pravni zahtjev oštećenog, poništi ugovor o radu između Univerziteta i ovog docenta na Tehnološkom fakultetu Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.