open-navfaktor-logo
search
Policijska istraga
Reisu-l-ulema u Kozarcu: Islamska zajednica je uvijek uz svoje imame
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetio je danas Kozarac, gdje je razgovarao s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Ami ef. Mahićem.
05.02.2023. u 14:17
get url
text
Husein Kavazović u Kozarcu
get url
text

VEZANI TEKST - Amir ef. Mahić pozvan 7. februara na saslušanje u PU Prijedor

Tom prilikom hafiz Amir ef. Mahić informirao je reisu-l-ulemu o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega.

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama.

- Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju pogrešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih također očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promoviraju, i za koje kažu da se zalažu - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema je istakao da je Islamska zajednica uz svoje imame koji jesu njene institucije, te podsjetio i da su imami u bosanskohercegovačkom entitetu RS godinama pod stalnim pritiskom.

Reis u Kozarcu

Amir ef. Mahić i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović (FOTO: Mina)

- Nakon svih golgota, logora, genocida, zločina nad Bošnjacima i njihovim imamima, oni su se morali boriti s apartheidom. Više od stotinu imama mučki je ubijeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imami su bili na čelu povratka, oni su gradili i domove i vjerske objekte, i oni su u isto vrijeme sa tim humanim radom i zalaganjem za opću dobrobit, bili izloženi stalnim pritiscima. I oni i njihova djeca. Zato bismo podsjetili da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizirane hajke, i selektivni pristup zakonima, i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu.

Ovaj slučaj bi mogao biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke djece u obrazovnim ustanovama u RS-u, koja su neprestano izložena vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja. Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku - rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - IZBiH: Imam iz Kozarca je iznio lični stav, a čiji stav iznosi RTRS kad cijeli narod naziva "potomcima turskih okupatora"?

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiz Amir Mahić kazao je da posjeta reisa Kavazovića mnogo znači, te da je uz konkretnu podršku mnogo lakše prebroditi postojeće izazove i iskušenja.

Naglasio je, također, da pojednostavljena objašnjenja i medijsko-politička senzacija koja se pravi od ovog slučaja ne doprinose niti rješavanju ovog slučaja, niti Bošnjacima Kozarca i Prijedora, već naprotiv, siju nepotrebnu sumnju.

Islamska zajednica je angažovala advokata i očekuje da će ovaj slučaj biti riješen u njegovu korist.

- Islamska zajednica je uvijek bila sposobna odgovoriti na probleme i izazove onoga s čim smo se ovdje godinama suočavali, ne sumnjam da će tako biti i sada - poručio je hafiz Mahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.