Vijest o imenovanju Tuzović, izazvala je brojne pozitivne reakcije, kako u Crnoj Gori, tako i u regiji. Novim Ustavom Islamske zajednice u Crnoj Gori osigurano je pravo aktivnog učešća i predsjedavanja pripadnicama ženskog spola u institucijama Islamske zajednice.

Predsjednica Medžlisa u Podgorici

Tako će na čelu Medžlisa Islamske zajednice u glavnom gradu Crne Gore u narednom periodu biti žena.

U razgovoru za Anadoliju, Tuzović ne krije zadovoljstvo što je izabrana na ovu funkciju. Tuzović je supruga, majka troje djece i nana petoro unučadi. Kaže da će joj imenovanje na ovu funkciju predstavljati još jedan uspjeh u životu.

- Za Islamsku zajednicu ovo je veliki i važan trenutak. Na ovaj način Islamska zajednica šalje poruku da gleda na sve vjernike podjednako i daje im jednake šanse. Ja sam u Islamskoj zajednici zaposlena 23 godine. Posljednje četiri godine sam bila član Medžlisa Islamske zajednice u Podgorici i član Sabora IZCG-a - kaže Tuzović.

Pozitivne reakcije vjernika

Reakcije vjernika na imenovanje prve žene na čelu Medžlisa su više nego pozitivne.

- Ovo je za mene izuzetno priznanje i mogu reći da sam presretna. Zaista sam bila iznenađena kada su na glasanju mene izabrali za predsjednicu Medžlisa u Podgorici. To je moj lični uspjeh, ali i otvaranje mogućnosti da i druge žene svoje ambicije, znanje, ciljeve i sposobnosti iskažu i pokažu - kaže Tuzović.

Za kraj, poručuje da je islam vjera ravnopravnosti, što potvrđuje i njen slučaj.

- Ja sam primjer da u islamu nema razlike između muškarca i žene, već su svima nama otvorena vrata za rad i prosperitet naše vjere - zaključuje Tuzović.