Kada je u pitanju region, za isti vremenski period Srbija bilježi šest milijardi KM, Crna Gora 1,3 milijarde, a Kosovo nešto manje od 800 miliona KM. Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za Faktor kaže da je trenutno malo informacija dostupno za ozbiljniju analizu.

- Svaka cifra osim kvantitativne traži i analizu kvaliteta. Ne možemo znati o čemu se radi, o kakvim je ulaganjima riječ, u šta se investiralo... No, možemo tvrditi da to nije rezultat boniteta BiH.

Nije nam se podigao kreditni rejting, on je trenutno B sa pozitivnim izgledima, ali je realno da je pao zbog političke situacije i krize u zemlji. U svakom slučaju, usporedbe sa godinama prije pandemije dale bi nam realniju sliku - ističe Šain.

Prof.dr. Željko Šain

Prema njegovim riječima, radi se prije svega o spletu drugih okolosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

- Zbog COVID-19 transportne mogućnosti su na globalnom planu drastično smanjene, pa ulagači žele investirati u bliže države. Jednostavno, svi su u potrazi za smanjenjem troškova. Također, trgovinski ratovi SAD – Kina i Evropska unija - Rusija utječu na preusmjeravanje ekonomskih tokova i tu je BiH ugrabila šansu.