open-navfaktor-logo
search
Građani strepe
Razbojnici haraju Novim Sarajevom: "Mama, napao me nožem. Oteo mi pare i mobitel"
Trećeg februara u prostorije Treće policijske uprave došle su F. M. i S. M. iz Sarajeva i prijavile da ih je u ulici Derviša Numića presrela nepoznata osoba i, uz upotrebu fizičke snage i peper spreja, pokušala im oteti ruksake.
13.02.2021. u 13:15
get url
text

Dan poslije, pripadnici iste policijske uprave obaviješteni su da su u ulici Nedima Filipovića dvije maskirane osobe, uz prijetnju pištoljem, opljačkale prodavnicu VAAR.

Četvrtog dana februara u prostorije Treće PU dolazi V. M. i obavještava policiju da mu je nepoznata osoba na Putu Mladih Muslimana, također prijeteći pištoljem otela novac. Desetog je u Kolodvorskoj ulici maskirani napadač oteo pazar radnici u "Konzumu", pritom joj prijeteći nožem...

Iskustvo majke sa Grbavice

Pljačke, otimačine ili džeparenja na ulici, u prodavnici ili javnom prijevozu, odavno su sarajevska svakodnevnica.

Svim slučajevima pobrojanim na početku ovog teksta jedna stvar je zajednička - svi su desili na području Novog Sarajeva, općine u centralnom dijelu Sarajevskog polja, koja obuhvata naselja Pofalići, Velešići, Dolac Malta, Čengić Vila, Hrasno, Hrasno Brdo, Grbavica, Kovačići i Vraca.

Upravo ovom općinom, za čije pokrivanje je zadužena Treća policijska uprava, doslovno haraju razbojnici svih mogućih profila, zbog kojih roditelji strepe za djecu na povratku iz škole, a uposlenice prodavnica, pekara i apoteka, koje su najčešće na njihovoj meti, strepe za život dok zarađuju za svoj i život svoje porodice.

- Došao je poziv s nepoznatog broja: "Mama, napao me nožem. Oteo mi pare i mobitel. Nije me povrijedio." Ko bez duše s posla trčim. Kada ti u tvom gradu, razbojnik napadne nožem dijete, opljačka je, i to na samom ulazu u zgradu, prva pomisao ti je:" hvala ti Bože, nije je povrijedio". Onda poslije izvjesnog vremena proradi u tebi najcrnji scenarij, šta je sve moglo biti, šta joj je mogao uraditi. A onda dolazi bijes - ovako je svoje iskustvo na Facebooku opisala Sarajka, čija je kćerka napadnuta na ulazu u zgradu u kojoj živi u naselju Grbavica.

Kako kaže, prva ideja joj je bila "ako ga policija ne nađe, ja ću", ali se onda ipak sabrala i shvatila da treba ipak pustiti policiji da radi svoj posao.

- Ono što najviše boli jeste što oni hoće uraditi svoj posao i pronaći razbojnika, ali će ga onda tužilac nakon saslušanja pustiti, a njegovo će ime ostati zabilježeno kao još jedno u nizu "odranije poznatih policiji". I ponovo će nečije dijete napasti - ogorčena je ova majka.

Dodaje da je ne zanima ni mobitel, ni novac koji je ukraden.

- Zanima me jedino da se u ovom gradu zaustave razbojništva, da ne sjedimo razmišljajući, ne hoće li, već kada i gdje će napasti nam djecu. Da one radnice po marketima, pekarama ne strahuju za živote dok rade za komad hljeba. To me zanima. Zanima me da se počevši od Vlade KS, do načelnika općina svi pozabave građanima, da ne budu svrha sami sebi i da im jedini rezultat u radu ne budu slikanja po Facebooku i samopromocija - dodala je.

Njen status izazvao je lavinu komentara sugrađana koji su manje-više doživjeli istu ili sličnu situaciju.

- Mom sinu se dvaput desilo. Drugi put išli u stanicu, ispitivao ga inspektor kao kriminalca, mislio moj sin prodao telefon pa laže. Ako ga i nađu, zvat će je na prepoznavanje. Ne znam od koga mi se želudac više izvršne, od tih klošara ili od policije - opisala je svoje iskustvo jedna korisnica ove društvene mreže.

Većina građana koja se javila u komentarima primijetila je da je najveći broj napada baš u ovom dijelu Sarajeva.

Šta kažu u policiji

Ove navode, na naš upit, potvrdili su i iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili od sarajevske policije, tokom januara na području Kantona Sarajevo evidentiran 31 događaj sa obilježjem krivičnog djela razbojništva.

Čak 12 ih je bilo na području Novog Sarajeva. Poređenja radi, na području općina Centar i Novi Grad bilo ih je dvostruko manje - po šest. Na Ilidži je evidentirano pet razbojništava, te po jedno u Starom Gradu i u Ilijašu.

- Nadležnom tužilaštvu podneseni su službeni izvještaji protiv 11 osoba, od kojih je osam povratnika - kazali su iz MUP-a KS.

Dodali su i da je od ukupno 28 događaja razbojništava evidentiranih po nepoznatom počiniocu, naknadno, do ovog momenta, rasvijetljeno 13 ili 46,4 posto.

Time su i iz policije potvrdili ono što već i vrapci na granama znaju: Sve dok nam se kaznena politika bude vodila po principu šaljivo opisanom kao sportski ribolov "uhvati, uslikaj, pusti", građani će i dalje strepiti za svoju i sigurnost članova svoje porodice.

Ako se kojim slučajem kreću na području Novog Sarajeva, onda dvostruko više. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.