open-navfaktor-logo
search
Komemoracija
Ratni veterani iz BiH i regiona na komemoraciji u Stupnom Dolu
U Stupnom Dolu, koji se nalazi pet kilometara od Vareša, 23. oktobra 1993. ubijeno je (prema podacima Haškog tribunala u predmetu protiv Ivice Rajića) 32 civila, među kojima je bilo i petero djece
23.10.2018. u 15:18
get url
text

Na poziv Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša, kao organizatora komemoracije, ratni veterani iz regiona, bivši pripadnici Armije RBiH, HVO-a, VRS-a, HV-a, VJ i JNA, prisustvovali su današnjoj komemoraciji stradalim u Stupnom Dolu kod Vareša.

U Stupnom Dolu, koji se nalazi pet kilometara od Vareša, 23. oktobra 1993. ubijeno je (prema podacima Haškog tribunala u predmetu protiv Ivice Rajića) 32 civila, među kojima je bilo i petero djece. Za ovaj ratni zločin osuđeno je više osoba.

-Meni je velika čast i zadovoljstvo da bivše pripadnike nekad zaraćenih strana vidim zajedno ovdje u Stupnom Dolu, kako odaju počast stradalim žrtvama. Ostao sam bez teksta, ovo je za mene lično velika stvar i ovo govorim u ime svakog mještanina Stupnog Dola. Oni vide da se nije zaboravilo stradanje Bošnjaka u ovom selu i da ova grupa ratnih veterana šalje poruku da se nikad nikom ne ponovi, kao primjer puta kojim trebamo krenuti - kazao je Emir Likić u ime organizacionog odbora ovogodišnjeg obilježavanja.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

-Dolaskom na komemoraciju spoznajemo šta se to dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom rata i tek tada shvatiš da su pojedinci iz svih naroda radili strašne zločine. Tada se čovjek zapita da li postoji imalo ljudskosti u nama, dobrote da idemo naprijed. Zapitamo se koliko imamo snage da dođemo na mjesto gdje se desio zločin koji su uradili pripadnici mog naroda. Da li to može svako od nas da uradi? Mi, ratni veterani, koji možemo da dođemo upravo ovdje u Stupni Do i odamo počast žrtvama, šaljemo poruku mladima da bez obzira šta se dešavalo, mi možemo zajedno živjeti jedni sa drugima - rekao je Mirko Zečević-Tadić, bivši pripradnik HVO-a.

{$galerijaFotografija}

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Bosanskog Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

-Došli smo u Stupni Do na dan kada se njegovi žitelji prisjećaju najveće tragedije ovoga mjesta, da kao ratni veterani i mirovni aktivisti zajedno odamo počast žrtvama ovog strašnog ratnog zločina. Saosjećajući sa porodicama žrtava i njihovim komšijama i prijateljima želimo da pošaljemo poruku mira i nade da je moguće graditi nove odnose među ljudima utemeljene na međusobnom povjerenju i težnji ka opštem dobru i solidarnosti među ljudima - poručio je Amer Delić iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd.

Radnom sastanku nakon komemoracije prisustvovali su, osim ratnih veterana iz regiona, i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

Ratni veterani na komemoraciji u Stupnom Dolu - 23. 10. 2018.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.