open-navfaktor-logo
search
Turističke agencije
Rat u Ukrajini i turizam: Očekuju li se jeftinije ili skuplje cijene aranžmana?
Agresija Rusije na Ukrajinu, te sankcije koje su uslijedile Rusiji i Bjelorusiji kao uzrok imaju neizvjesne, ali neminovne ekonomske posljedice. Za očekivati je da će građani spomenutih zemalja u znatno manjem obimu putovati turistički.
16.03.2022. u 11:55
get url
text

Iz bh. turističkih agencija potvrđuju da je situacija trenutno neizvjesna, te se ne može precizno predvidjeti njen dalji tok.

-  Mi čekamo novo ažuriranje cijena. Može se očekivati i jedno i drugo, dakle i smanjenje i povećanje cijena. Recimo, za Egipat smo dobili nove cijene i one su nešto jeftinije – kazali su nam iz sarajevske turističke agencije Relax Tours naglašavajući da se tokom ljeta svake dvije sedmice ažuriraju cijene.

Turska je, dodaju ovisna je o ruskim i ukrajinskim turistima, a nove cijene očekuju uskoro.

- Što se tiče Hrvatske, nisu najavljene nikakve promjene. Također, ponuda Crne Gore koja je stigla prije mjesec dana, još uvijek je ista – rekli su nam.

Iz banjalučke agencije Unis Tours, također, kažu kako ne bilježe promjene cijena. Međutim, ističu da su neki prevoznici zbog poskupljenja goriva najavili su povećanje cijena usluga.

- Cijene koje smo dobili kraj prošle i početkom ove godine još uvijek su iste. Postoje mogućnost da će zemlje gdje su bili zastupljeni ruski i ukrajinski turisti, poput Egipta i Turske, pojeftiniti, što ne mora značiti. Što se tiče regiona, cijene su iste, nema nikakvih promjena – zaključili su iz ove agencije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.