open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik SDA
Ramićev plan za spas Pokreta za državu: Formiramo Vijeće ministara BiH sa opozicijom iz RS-a bez SNSD
Svoje viđenje o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine iznio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić, koji je bio i jedan od predstavnika Pokreta za državu u Republici Srpskoj.
27.11.2022. u 18:27
get url
text

- S obzirom, da svi iznose neka svoja mišljenja o tome kako bi se trebao ponašati klub zastupnika Pokreta za državu u odnosu prema opoziciji u RS, red je da to i sam učinim. Prije svega, ne mislim da će Pokret za državu biti dio vladajuće koalicije u entitetu RS, čak i ako bude imao ministra u Vladi RS. Isto tako nije ni dio opozicije. Nas ni jedni a ni drugi ne smatraju svojima - navodi Ramić.

Mi smo za njih strano tijelo, istakao je on, bez obzira kako se ponašali i kakve poruke šaljemo.

- Na nama nekad treniraju strogoću, a nekad su za saradnju, i u jednom i drugom slučaju šalju poruke centralama naših stranaka. Najbolja prilika za saradnju bila je 2014. nakon općih izbora, ali su neke od stranaka uslovljavale koaliciju u FBiH odbijanjem vlasti sa SNSD u RS i na nivou BiH. Danas imaju zastupnika u NSRS i naravno, za saradnju su i ulazak u vlast. Samo što mi danas nismo potrebni za saradnju, nego da se SNSD naruga međunarodnoj zajednici, prije svega. Jer, OHR ne smije donijeti odluku kojom rješava pitanje legitimnog predstavljanja u RS za Bošnjake i Hrvate, a i ti sami legitimni predstavnici su zadovoljni mrvicama vlasti, pa je pitanje čemu zahtjevi ako ne insistiramo na njihovom rješavanju - napisao je Ramić na Facebooku.

Ramić je naveo dvije opcije koje bi u u narednom periodu mogle desiti.

- Javni medijski prostor forsira dvije opcije i nažalost u svakoj od njih poslanici Pokreta za državu će biti za nekoga izdajnici ili nedorasli aktualnom trenutku.
1. Podrška vlastitoj listi i insistiranje da istu podrži opozicija (Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progreda i lista Nebojše Vukanovića) tumači se kao prećutna podrška Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), omogućava ulazak u Vladu RS, kolegij Narosne skupštine RS-a (NSRS) i još neke za javnost nepoznate pozicije.
2. Podrška listi opozicije - PDP, tumačit će se od strane SNSD kao izdajnički čin i oni koji su već dogovorili neke pozicije za sebe ili svoju stranku ostat će bez istih - navodi on u objavi.

On je naveo i kako se Pokret za državu u ovom momentu može spasiti.

- Prema tome, kombinacija koja spašava ono sto je ostalo od obraza Pokreta za državu, je:

1. naši zastupnici glasaju za listu PDP-a,
2. formiramo Vijeće ministara sa opozicijom iz RS bez SNSD, a iz FBiH je to grupacija stranaka okupljenih u Pokret za državu,
3. Pokret za državu (vjerovatno neko iz SDP-a Banja Luka) dobija Ministarstvo vanjskih poslova, zbog dijaspore, a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom probosanskih snaga, ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristit našim ljudima izvan BiH.
4. U FBiH se osigurava mjesto ministra za onoga koga predloži SNSD kao zamjena za mjesto ministra u Vladi RS,
5. Kolegij Zastupničkog i Doma naroda BiH bez SNSD i HDZ, imamo i ruke i nacionalnu kvotu - zaključio je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.