open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SBB-a
Radončić: Neće biti izbora novih ministara u Vladi KS, paraobavještajni centar iz Sarajeva je ugrozio moj život
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je nakon višemjesečne šutnje odlučio obratiti se medijima jer za time "postoje opravdani razlozi".
24.08.2020. u 13:44
get url
text

Radončić je, kako je kazao, uputio pismo Nerminu Nikšiću, predsjedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, u kojem je ukazao na navodno "grubo kršenje neutralnosti BiH kada je u pitanju održavanje slobodnih i demokratskih izbora u Crnoj Gori".

- Planiranim obavještajnim aktivnostima došlo je do miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore – izjavio je Radončić.

Podsjetio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za to miješanje optužio obavještajne centre u Srbiji, te da su u pitanju anticrnogorski interesi.

- Đukanović je precizno rekao da se preko portala iz Beograda "Glas javnosti" plasiraju najgore moguće neistine o Crnoj Gori. S obzirom da je taj portal, očigledno vrlo instruiran, objavio intervju sa osobom iz Sarajeva, koja je više puta procesuirana i presuđena za kriminal, Arminom Cibrom, potpuno je jasno da postoje svi elementi miješanja odavno stvorene grupe iz Sarajeva u unutrašnje stvari Crne Gore i miješanje u tamošnji izborni proces. Armin Cibra je projekat u koji je uloženo više miliona KM i do sada je služio samo kao paravan za onemogućavanje poštenih izbora unutar BiH, odnosno FBiH – kazao je Radončić.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik SBB-a je kazao da je Cibra objavio čak četiri knjige protiv njega, te da je sam pred sudom u Sarajevu potvrdio da je tiraž jedne knjige 50.000 primjeraka, te da je, smatra Radončić, činjenica da "nezaposleni električar nema više miliona KM za štampanje više stotina hiljada primjeraka svih tih izdanja koje su organizirano dijeljene u institucijama ili pred džamijama u BiH".

- Armin Cibra je osuđen na šest mjeseci zatvora i dvije godine uvjetno za krivično djelo iz člaan 183. KZBiH. On je direktora FOS-a nazvao, prijetio mu smrću, da će ga ubiti, nabiti na kolac i silovati njega, njegovu suprugu i dijete – izjavio je Radončić.

Radončić je kazao da mu je bilo ispod nivoa da se u prvom licu bavi Cibrom, ali da se situacija u posljednjih 15 dana značajno promijenila politički i strateški, te da je paraobavještajni centar iz Sarajeva počeo djelovati regionalno u svrhu velikosrpskog nacionalizma i širenja ruskog utjecaja.

- Instruirani Cibra potpuno lažno tvrdi da smo ja i gospodin Đukanović tobože organizirali kriminalnu grupu i distribuirali narkotike. U tom intervjuu on iznosi bezbroj drugih najodvratnijih laži. Pošto se ovdje izbori još nisu zahuktali, ona prvenstveno za cilj ima zbunjivanje glasačkog tijela u Crnoj Gori, odnosno okretanjew glasača od prozapadne politike predsjednika Đukanovića prema politici "velike Srbije" i agresivne ruske politike u regionu – izjavio je Radončić.

Predsjednik SBB-a je optužio "paraobavještajni centar" iz BiH za distribuiranje informacije o davanju lažnih pasoša pripadnicima Kavačkog plana, što je u pojedinim crnogorskim medijima fakturisano Radončiću. To je, tvrdi, ugrozilo njegov i život njegove porodice.

- Potpuno je jasno da je propagandni centar u Sarajevu, koji je očigledno direktno vezan za Moskvu, u samom finišu historijski važnih crnogorskih izbora koji se održavaju šest dana, odigrao svoju ulogu. Ovaj obavještajno-propagandni centar pokušava da kompromitira ključnog nositelja antiruskog utjecaja u regionu, predsjednika Crne Gore, i istovremeno da oslabi pregovaračku poziciju predsjednika Kosova. Neophodna je reakcija nadležnih institucija BiH. Kao bivši ministar sigurnosti BiH i predsjednik parlamentarne stranke na svim nivoima tražim hitno održavanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, gdje će biti saslušan njen direktor Osman Mehmedagić, koji mora dati podatke o tome ko čini, ko vodi, ko finansira, sa kojim inozemnim centrima je u vezi i ko daje zadatke toj grupi – poručio je Radončić.

Ocijenio je da obavještajna služba BiH mora biti potpuno depolitizirana, te da ne smije raditi na destabilizaciji regiona i na štetu strateških euroatlantskih interesa BiH i susjednih zemalja. Najavio je da će zatražiti istragu Tužilaštva BiH.

- Vi znate da već godinama, uoči svakih izbora, SDA finansira i izdaje različite pamflete. Razgovarao sam sa gospodinom Izetbegovićem o knjigama koje se distribuiraju po BiH. On je rekao da SDA ne bavi time, da to možda rade Dino Konaković i ostali. Iskreno, znam da se Dino Konaković time ne bavi. Bavi se jedan centar kojeg vodi Fikret Muslimović, Enver Mujezinović i cijela jedna ekipa plaćenih novinara. Nemojte imati iluzije. Jedan električar nije znao da ispuni putni nalog, a odjednom je postao moj biograf i o meni piše lažne biografije - izjavio je Radončić.

Govoreći o stabilnosti koalicija u kojima učestvuje SBB, kazao je da jedino nije upitna koalicija u Mostaru za predstojeće Lokalne izbore.

- Naši odnosi sa SDA su poremetili mojom ostavkom. Ja sam dao ostavku prvenstveno zbog neslaganja sa načinom rješavanja migrantskog pitanja. U trenutku kada je SDA počela da problematizira i čak ismijava način na koji sam ja dao ostavku, vi ste vidjeli da je gospodin Cikotić jučer uradio jednu stvar koja spada na nivo političke gluposti. Nazvao je deportaciju migranata "seksi varijantom", što je glupost, ali je rekao jednu mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju. Ja sam rekao da ilegalni migranti, kojih ima u ovom trenutku 10.000, su prvorazredni sigfurnosni i nacionalni interes BiH. Gospodin Cikotić je rekao da su oni došli i da pomažu bh. turizmu. Nema potrebe da vam objašnjavam da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima – poručio je predsjednik SBB-a.

Pojasnio je da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH niti za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke.

- Prošle sedmice je bio pokušaj da se imenuju članovi nadzornog odbora iz DF-a. Imenovanja neće biti. Neka SDA i HDZ imenuju kadrove iz DF-a. Mi nemamo ništa protiv. Mi ćemo biti suzdržani – dodao je Radončić.

SBB, dodao je, neće dozvoliti da predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić daje ružne komentare na račun kadrova SBB-a, a da SBB imenuje kadrove Demokratske fronte. Ministri SBB-a iz reda srpskog naroda, tvrdi, ne mogu dati ostavke jer bi sve odluke Vlade FBiH bile neustavne, a kad se formira nova većina svi kadrovi SBB-a će, dodaje, dati ostavke.

- U Kantonu Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti sa tom Vladom, razmislit ćemo, ali slobodno neka kolege SDA imenuju ministra zdravstva i jednog ministra iz SBB-a. Nemojte da varamo javnost. Ministar zdravstva uopće nije bitna osoba. To je vrijeme pokazalo – tvrdi Radončić.


Press Fahrudin Radončić SBB 24.08.2020
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.