Gumena lutka je kupljena o trošku Toplana i, kako navode, plaćena je 5.000 KM. 

Uposlenici su za Faktor kazali da je lutka trenutno "u kabinetu direktora, a da je i provedena istraga o njenoj nabavci".

- Tužilaštvo istražuje postupak nabavke lutke na napuhavanje. Ona je smještena u kancelariji v. d. direktora. To znaju i u Službi nabavke i u drugim službama, bilo koga da pitate, reći će vam. Nabavila je bivša, SDP-ova uprava. Dokumentacija je u Službi za nabavke. Rukovodilac, koji je pokrenuo nabavku i koja je realizirana, otišao je na bolovanje, a već je davao izjave po tom osnovu. Ko god uđe u kancelariju direktora, vidi je. SDP-ov direktor je u jeku pandemije nabavljao tu lutku - tako je glasila informacija koju je Faktor dobio od uposlenika Toplana. 

Budući da je veći broj uposlenika Toplana spominjao "misterioznu" gumenu lutku, pitali smo vršioca dužnosti direktora Amela Đogića o kakvoj se lutki radi i zašto je kupljena.

- Istina je, i nabavka je provedena u vrijeme bivše uprave. Nije sada trenutak da vam o tome govorim. Lutka je za obuku iz prve pomoći i za preduzeće koje ima 350 radnika i nije nešto što je beskorisno – kazao je Đogić.

Kazao je da je aktuelna uprava "došla sa iskrenim namjerama da se radi časno i pošteno" i da sada nije trenutak da se priča o lutki. 

Direktor Đogić nije bio zainteresiran da daje više informacija, niti da nam ustupi fotografiju lutke. 

Naime, Đogić je imenovan za direktora Toplana na prijedlog Demokratske fronte u julu. Na čelu Toplana naslijedio je Berina Alagića kojeg je ranije imenovao SDP.