open-navfaktor-logo
search
Dva mjeseca bez plaća
Radnici GRAS-a zaprijetili: Isplatite nam plaće ili idemo u bojkot!
Danas je održana konferencija za medije Sindikata GRAS-a, gdje su se prisutnima obratili Amir Muminović, predsjednik Sindikata, i Muamer Hodžić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca GRAS-a.
17.03.2021. u 13:59
get url
text

Konferenciju su sazvali kako bi informisali javnost o stanju u ovom preduzeću, ali i kao upozorenje upravljačkim strukturama na bojkot uposlenika GRAS-a zbog toga što radnici GRAS-a nisu dobili dvije posljednje plaće, a kako su naveli, boje se da bi se ta agonija mogla i dalje nastaviti.

- GRAS već duži vremenski period nije sposoban da izvrši svoju zadaću u vidu prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo. Razlog tome je što imamo nedostatak voznih jedinica. Uposlenici GRAS-a čine sve napore kako bi osposobili svako vozilo koje nam je na raspolaganju. Mi smo u trenutnom stanju prepolovljeni sa voznim jedinicima, dakle naše usluge su prepolovljene - kazao je Muminović.

{$galerijaFotografija}

S obzirom na stanje u ovom preduzeću, Muminović je izrazio strah i zabrinutost da bi se agonija sa plaćama mogla nastaviti i narednih mjeseci, te da radnici GRAS-a ostanu bez primanja i zdravstvenog osiguranja.

- Odavno skrećemo pažnju direktoru preduzeća i mišljenja smo da se sve ovo sistemski radi već duži vremenski period kako bi privatni sektor ušao na ulice Kantona Sarajevo. Uposlenici GRAS-a već duži vremenski period rade, a da ne znaju kad će dobiti plaću i da li će je dobiti. Obavili smo niz razgovora sa onima koji su nadležni da ovaj problem riješe, ali nema nikakvog pomaka. Strah nas je da ćemo doći u situaciju da duži vremenski period ne dobijemo plaću. Samim tim i firma je u opasnosti, jer firma kao firma ne može da plati obaveze. Simptomatično je da je dug GRAS-a za struju više od milion maraka, a niko ne isključuje struju - objašnjava on.

Muminović je zaprijetio da bi moglo doći do bojkota uposlenika ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

- Tražimo od upravljačkih struktura i od direktora preduzaća da do ponedjeljka u 15 sati nađu rješenje i uplate dvije zaostale plaće uposlenicima GRAS-a. Bojim se da ako se to ne desi, da će u ponedjeljak iza 15 sati doći do bojkota uposlenika. To će biti kroz vid masovnog odlaska na bolovanje, jer su ljudi i fizički i psihički iscrpljeni. Možda će to biti kroz radnički neposluh ili bojkot, ali će javni prijevoz građana u Kantonu Sarajevo definitivno biti ugrožen - zaključuje Muminović.

Muamer Hodžić je pozvao nadležne u Kantonu Sarajevo da riješe ovaj problem jer kako kaže, tolerancije je pod ovim uvjetima sve manje.

- Odrekli smo se mnogo toga u nadi da će nam biti bolje, međutim, još nam je gore. Jučer smo održali protestni skup demobilisanih boraca GRAS-a. Uputili smo dopis premijeru Forti i ministru saobraćaja. Mi više pod ovim uvjetima ovo ne možemo tolerirati - istakao je Hodžić.

Faktor je došao u posjed pisma koje je adresirano ministru saobraćaja Adnanu Šteti, u kojem mu se obraća 21 kondukter kojima je jučer istekao ugovor, a o produženju niko ni riječi.

Radi se o revizorima za koje je GRAS već ranije uplatio pohađanje obuke radi stjecanja certifikata za obavljanje poslova fizičke zaštite, što je u ovom trenutku itekako potrebno s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa. Kako su naveli u pismu, oni su spremni za rad, pa čak i za to da budu Covid-redari, kojih u vozilima i tramvajskim stajalištima očigledno fali. Postavili su i pitanje ministru Šteti da li će GRAS onda uopće imati kapacitet da provodi mjere koje je Krizni štab KS naložio kada su u pitanju ogromne gužve u javnom prijevozu.

Press GRAS, 17.03.2021
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.