Rade Šerbedžija za Faktor: U Sarajevu je moja raja

objavljeno: 03.10.2017. u 17:30

Malo koji umjetnik na Balkanu se može pohvaliti tako uspješnom karijerom kakvu ima Rade Šerbedžija (71), a koji je uz svu slavu koju je stekao, ostao svoj, jednostavan i skroman - čovjek, suprug, otac, drug, komšija, profesor!

A istini na volju, on je pored Nikole Tesle najpoznatiji Ličanin na svijetu. Rođen je 1946. godine u Buniću. Gledali smo ga u raznim ulogama, domaće i svjetske produkcije, rame uz rame sa najvećim facama Hollywooda kojem odavno pripada. Rijetko je kome u svjetskim razmjerima uspjelo kao njemu da bude jednako uvjerljiv i nadahnut dok stvara antičke i šekspirijanske heroje i antiheroje, barabe, idealiste, ljubavnike, usamljenike, ruske mafijaše, intelektualce i maloumnike, ubice i pravednike.

Radio je s megaredateljskim facama: Clintom Eastwoodom, Stanleyjem Kubrickom, Phillipom Noyceom, Johnom Woom, Chrisom Nolanom...

A ipak, najsretniji je dok je okružen svojima- porodicom i prijateljima, a ugođaj je potpun kada je na moru, jer, veliki je ljubitelj ribolova. Ljubav prema beskrajnom vodenom plavetnilu nadahnula ga je, pa je prije skoro dvije decenije na Brijunima, osnovao Kazalište Ulysses, koje bilježi zavidne rezultate.

Rade je jedinstvenim spojem poetičnosti, lirske suptilnosti i talenta, jednak uspjeh postigao i u muzici, a njegovi koncerti, poseban su doživljaj. U to će se na sreću, po ko zna koji put, uvjeriti Sarajevo, i to 26. oktobra u novootvorenom prostoru “Mikser“.

- Znate da sam ja često dolazio u Sarajevo ili da budem Kemin gost ili da sam držim koncert. Drago mi je da dolazim u taj novi prostor. Uvijek se veselim specijalno dolasku u Sarajevo. Doći u sada isto početkom 11. mjeseca sa “Antigonom“. Igrat ćemo je u Stolarija Narodnog pozorišta Sarajevo. Jako volim igrati tu predstavu - kazao je Šerbedžija na početku intervjua za naš portal iz svog hrvatskog doma.

Zbog specifičnosti prostora Stolarije Narodnog pozorišta Sarajevo, zapravo, najbolje se može i doživjeti 2000. godina stara poruka, jer zbog svoje tragičnosti, veoma je aktuelna i danas.

Da, za “Antigonu“ je dobar taj prostor. Veselim se tome i koncertu naravno. Ti znaš da ja volim dolaziti u Sarajevo gdje imam mnogo prijatelja. Ali i mnogo moje raje uz koju sam vezan. Baš se veselim da ću doći uskoro. Imam i nekih novih pjesama, nekih starih.

Hoćete prezentirati nove pjesme Sarajlijama?

Pa hoću nešto. Hoću sigurno.

“Antigonu“ ste prošle godine zbog velike zainteresieranosti publike morali igrati nekoliko večeri uzastopno. Čeka li Vas isti scenarij, kakvi su planovi?

Sada planiramo sa “Antigonom“ napraviti neku turneju. Nismo bili ni u Ljubljani, ni u Beogradu. Bili smo u Zagrebu. I uvijek mi je divno igrati tu predstavu sa mnogo mojih studenata, i sarajevskih mladih studenata, i sa ovim mojim Sarajlijama: Erminom Bravom, Majom Izetbegović, Dženanom Džanić... Igrali smo je i ovog ljeta na Brijunima. I baš velikog odjeka ima.

Koliko ste aktivni ispred kamere. Snimate li nove filmove, serije?

Snimam nešto. Sad ću raditi jedan italijanski film u prvom mjesecu. I onda imam jedan film u Hrvatskoj da snimam sa Milanom Prencem, zagrebačkim rediteljem. On je dugo živio u Americi i radio je dokumentarne filmove i kratke. Sada je napravio odličan scenarij o Petru Hektoroviću, tom čuvenom hrvatskom književniku. On je ribar bio, volio je ribolov. Sve se radi na barci jednoj maloj, u malom dalmatinskom mjestu, tako da se veselim jako tom filmu.

Osim što ličite na Hektorovića, imate i zajedničku ljubav - ribolov. Izgleda da je ovaj film pun pogodak za Vas.

Da, a i volim more. Ribar sam. Često sam u ribolovu.

Sjećam se i da Vam je nakon smrti velikog Dragana Nikolića njegova supruga Milena Dravić poklonila njegov brodić.

Milena mi je poklonila Draganov brod nov novcati. Prekrasan, šest ipo metara dug sa unutarnjim motorom. I onda sam ga ja, uz njeno dopuštenje, poklonio mom teatru Ulysses, tako da smo brod nazvali Gaga. On ima sliku od Gage na pramcu iz “Balkan Expresa“, Popaja kad je igrao. Divna uloga. Gaga prevozi mlade glumce. Stane ih 12 na tu barku i idu sa velikog na mali Brion. I tako, ima neke posebne simbolike u tome da plove sa kapetanom Gagom Nikolićem, velikim glumcem.

Rade, odavno ste dio Hollywooda, gdje mjesta ima samo za najbolje. Stižu li Vam novi pozivi preko okeana?

Pa stižu. Ove godine u proljeću sam bio tri mjeseca u Los Angelesu pa sam snimao neki film i dvije epizode u serijama nekim poznatim. Tako da ću i ove godine ići. Idem na tri-četiri mjeseca kada je ta sezona snimanja tamo i kada se rade filmovi. Tako sam odlučio i tako radim sad stalno. Kada je najgora zima ovdje, ja odem u Los Angeles.

Pametan potez.

Da-da (smijeh).

Možete li nam ipak otkriti sa kim ćete sarađivati, jesu u pitanju neka velika imena?

Pa ima ih, ali ja neću sada da govorim, jer znate, u filmskom biznisu to tako ide, odjedanput hop i sve padne u vodu. Toga sam imao dosta u svom životu.

Ali opet, sigurnije su njihove produkcije nego naše. U BiH, primjera radi, na godišnjoj bazi jedva se snimi jedan film. A imamo sjajne glumce koji ne dobiju svoju priliku.

Kako ne, zaista sjajne glumce imate. Nažalost, ne dobiju svoju priliku.

Kada ne snimate filmove i ne igrate predstave, družite se sa studentima. Prenosite im znanje. Vidite li u nekim od njih nove svjetske zvijezde Vašeg kalibra?

Radim dosta sa njima. Kada ne snimam ja sam stalno sa njima i radimo. To mi je najdraži posao. Ima ih jako dobrih. Izvanredni su! Jednako pristupam svima njima, kod mene nema protekcije. Svi su oni mladi, zanimljivi. Neko napravi neki veći uspjeh sada dok je student, a neko kasnije, to je vrlo relativno, ali zato treba dati svakome maksimum i iznad svega ljubav. Ja mislim da je ljubav, dobrota i humanizam najvažnije da umjetnik posjeduje i da se mladi umjetnik uči tome.