open-navfaktor-logo
search
Šta se kuha
Putinov prst u oko Amerikancima: Hoće li Vučić i Dodik poslušati "ruskog cara" i isprovocirati sukobe u BiH
- Bojim se da će se na Zapadnom Balkanu dogoditi nešto loše, gdje prijatelj Vladimira Putina Milorad Dodik vuče čudne poteze - rekao je ministar odbrane Slovenije Matej Tonin gostujući na CNN-u.
23.02.2022. u 16:29
get url
text

VEZANI TEKST - Janjić: Macron je upozorio Vučića da Zapad zna da Rusija želi Srbiju uvesti u rat na Balkanu, prije svega u BiH

Tonin to nije rekao tek tako, rad ministarstva odbrane svake zemlje u velikoj mjeri ovisi o obavještajno-sigurnosnim podacima koji se prikupljaju u neposrednom komšiluku. Stoga, imaju li Bosanci i Hercegovci razlog da strahuju da će se u određenoj mjeri scenarij sa istoka Evrope, gdje je Rusija protivno svim međunarodnim normama prisvojila ukrajinske regije Donjeck i i Lugansk, ponoviti i u BiH?

U posljedjinh šest dana desilo se nekoliko veoma indikativnih poteza koje nesumnjivo upućuju da se nešto ozbiljno "kuha" i na Zapadnom Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini. Krenimo redom. Vječiti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je izjavio kako "Rusija pažljivo provjerava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz Kosova, Albanije i iz Bosne".

- Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala. Postoje teroristi, dileri droge. To je regrutovanje plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju - kazao je Lavrov.

VEZANI TEKST - Lavrov: Plaćenici iz BiH u Ukrajini; Turković: Tražit ćemo odgovor od Ambasade Rusije

On je tako označio regiju, a šta to konkretno znači, saznat ćemo veoma brzo. U ponedjeljak su hitan telefonski razgovor imali predsjednici Francuske i Srbije, Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić. Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić je u razgovoru za Faktor ustvrdio da je "Macron je upozorio Vučića da Zapad zna da Rusija želi Srbiju uvesti u rat na Balkanu, prije svega u BiH".

Istovremeno je Vučić naredio povećanje borbene gotovosti srbijanske vojske i policije, spominjao je i "potencijalnog agresora". Ostalo će Vučić odlučiti nakon što mu jedan od najvažnijih Putinovih saradnika, prekaljeni obavještajac Nikolaj Patrušev uskoro u Beogradu iz torbe izvadi naputke iz Kremlja.

I dok Vučić s nestrpljenjem čeka ruskog izaslanika, Dodik je već bio na brifingu kod ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova. Ako uzmemo Janjićevu procjenu kao tačnu, a ima dovoljno razloga za nju, BiH čeka, najblaže rečeno, dosad neviđen nivo destabilizacije države.

VEZANI TEKST - Kalabuhov: Ovo je historijski dan za Rusiju; Dodik: BiH jedino što može postići je neutralan stav

Dodik može pojačati blokadu državnih institucija, zabraniti rad državnim sigurnosnim agencijama tužilaštvu na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska spreman da isprovocira incident. Ne može se isključiti ni pokušaj razbijanja Oružanih snaga BiH.

Dalje, po ruskom scenariju mogu se izrežirati upadi "muslimanskih terorista" u Srbiju, pa bi onda Vučić imao "legitiman" razlog da vojničkom ili policijskom čizmom stane na teritorij BiH u potrazi za "kampovima džihadista koji se spremaju da ratuju protiv pravoslavne majčice Rusije". Možda jedno vrijeme i ostane. 

BiH, Srbija i Kosovo su okruženi članicama Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i stvaranje velike krize bio ruski prst u oko, prije svega, Sjedinjenim Američkim Državama, kao tvorcu Dejtonskog sporazuma, pa onda i većem dijelu Evropske unije. Istovremeno, pažnja s Ukrajine bila bi prebačena daleko od Rusije, što je logično razmišljanje Moskve.

Koje su moguće neuralgične tačke u BiH? Brčko Distrik, koji RS razdvaja na dva dijela što je bolna tačka Banje Luke, Beograda i Moskve te Podrinje, gdje se može brzo djelovati iz Srbije, ali se još brže vratiti u nju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.