open-navfaktor-logo
search
Od 13. do 30. januara
Prvo veliko takmičenje u 2022: Kako je EHF predstavio Zmajeve pred Evropsko prvenstvo
Evropsko prvenstvo u rukometu održat će se od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Bit će to prvo veliko takmičenje u narednoj godini.
17.12.2021. u 19:47
get url
text

Na smotri najboljih timova Starog kontinenta zaigrat će i Zmajevi, drugi put u historiji (BiH je nastupila i na SP 2015. godine). Izabranici selektora Ivice Obrvana smješteni su u Grupu E sa Španijom, Švedskom i Češkom, a utakmice će igrati u Bratislavi.

VEZANI TEKST - Maestralnom Benjaminu Buriću aplaudirao i protivnički golman

Iz svake od šest grupa u nastavak takmičenja, odnosno drugi krug, plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije. Potom će biti formirane dvije nove grupe sa po šest ekipa. Najbolje dvije reprezentacije iz obje grupe izborit će plasman u polufinale.

Rezultati i sastavi ekipa u velikoj mjeri će ovisiti i o koronavirusu. S obzirom na to da se prvenstvo održava u pandemijskim okolnostima, Evropska rukometna federacija (EHF) je odredila da pravo nastupa na prvenstvu imaju samo igrači koji su preboljeli COVID-19 ili su primili najmanje dvije doze vakcine.

Najavljeno je i PCR testiranje koje će se obavljati svaki drugi dan. Ako se otkrije zaraza kod jednog igrača, cijela ekipa mora u izolaciju.

Htjeli to priznati ili ne, naše momke u Slovačkoj očekuje izuzetno težak zadatak da izbore plasman u narednu fazu takmičenja. Rekli bismo i nemoguća misija, posebno zbog činjenice da će za rivale imati Špance, aktuelne prvake Starog kontinenta i bronzane sa SP-a, te Šveđane, viceprvake svijeta iz Egipta (2021).

Našem timu i treća pozicija bila bi beliki uspjeh, a za to im je potrebna pobjeda protiv Češke.

VEZANI TEKST - RSBiH se oglasio nakon odluke Marka Panića da se neće odazivati pozivima selektora

Veliki hendikep će biti i to što stručni štab neće moći računati na Marka Panića, koji je poručio kako neće igrati za BiH dok je Obrvan selektor.

No, i bez njega EHF ne podcjenjuje Zmajeve. Naprotiv, našem timu predviđaju da može do iznenađenja.

- Bosna i Hercegovina je možda autsajder u grupi E, ali je već u kvalifikacijama pokazala da može biti nezgodan i jak rival. Svoje mjesto na takmičenju osigurali su pobjedom nad Austrijom (27:21) u debitantskom meču Obrvana kao selektora, što ih čini jednom od najbolje rangiranih trećeplasiranih ekipa. U kvalifikacijama su bili blizu iznenađenja protiv Njemačke, izgubivši sa samo dva gola razlike što je još jedan dokaz da se ne mogu potcijeniti - piše EHF o Zmajevima:

- Tim je obično najopasniji kada nema šta da izgubi, a Bosna i Hercegovina je u toj situaciji. Nema sumnje da će dati sve od sebe na terenu i učiniti svoje navijače ponosnim, iako su svi svjesni kvaliteta protivnika. Nakon što su izgubili sva tri meča u grupi i završili na 23. mjestu na posljednjem EHF EURO-u, tim će pogled uperiti u utakmicu Češke za pobjedu. Španija i Švedska izgledaju van domašaja, ali EHF EURO događaji su proizveli magiju u prošlom izdanju.

Kao glavnu zvijezdu EHF je predstavio golmana Benjamina Burića.

- Njegov širok osmijeh i hladnokrvne odbrane dobro su poznati iz EHF Lige prvaka i njemačke Bundeslige. Benjamin Burić će 2022. godine biti jedan od ključnih igrača Bosne i Hercegovine. Kada "pukne" odbrana ispred njega, onda njegove vještine branjenja stupaju na scenu, dajući napadaču male šanse za postizanje gola.

Bio je dio tima BiH na prethodnom takmičenju i njegovo iskustvo je od velike važnosti koje mu omogućava da znanje prenese saigračima - navodi EHF.

EHF je "izvukao" i jednu zanimljivu činjenicu o našem najiskusnijem igraču. Nikola Prce ima 41 godinu i među najstarijim je igračima Evropskog prvenstva. Kao i 2020. godine. Iskusni lijevi bek trenutno nosi dres prvaka Kosova - Besa Famgas, što je 14. klub u njegovoj profesionalnoj karijeri.

VEZANI TEKST - Rukometaši BiH počinju pripreme za EHF Euro: Obrvan objavio spisak

- Za reprezentaciju BiH je debitovao prije 16 godina, ali je i dalje bitan dio tima. EURO 2022 bit će njegovo posljednje takmičenje jer je najavio povlačenje iz tima nakon turnira - piše EHF.

Zmajevi će igrati u ledenoj dvorani Ondrej Nepela Arena, u kojoj je domaćin Hokejaški klub Slovan iz Bratislave. Otvorena je 2011. godine, a kapacitet za EURO bit će 12.500 sjedećih mjesta.

Rukometna reprezentacija BiH okupit će se 19. decembra i odradit će šestodnevne pripreme, a na spisku su: Admir Ahmetašević (Wisla Plock), Nebojša Bojić (Celje), Harun Hodžić (Chambery), Alen Ovčina (Sloboda Tuzla), Adi Mehmedčehajić (Gračanica), Vlado Draganić (Borac), Ibrahim Haseljić (Gorenje Velenje), Luka Perić (Borac), Adin Faljić (PPD Zagreb), Elmir Građan (Eurofarm Pelister), Edin Klis (PPD Zagreb), Mirko Herceg (Csurgoi), Dino Hamidović (Gyongyos), Mirsad Terzić (Wisla Plock), Marin Vegar (Dobrogea Sud), Nikola Prce (Besa Famgas), Josip Perić (Eurofarm Pelister), Milan Vukšić (Izviđač), Marko Lukić (Borac), Dejan Malinović (Balatonfuredi), Dragan Pavlović (Koper), Aleksandar Milojević (Leotar) i Ivan Karačić (Maccabi).

Grupa E

13. januar

Španija - Češka (18 sati)
Švedska - BiH (20.30)

15. januar

Češka - BiH (18)
Španija - Švedska (20.30)

17. januar

BiH - Španija (18)
Češka - Švedska (20.30)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.