open-navfaktor-logo
search
Elfsborg slavio na Grbavici
Prvi domaći evropski poraz Veleža za oproštaj od Evrope
Fudbaleri Veleža okončali su nastup u Evropi za sezonu 2021/22.
12.08.2021. u 21:52
get url
text

Rođeni su večeras na Grbavici poraženi od Elfsborga sa 1:4 i ostali su bez plasmana u play-off UEFA Konferencijske lige.

Mostarcima je ovo bio prvi evropski domaći poraz u klupskoj historiji (računajući i nastupe prije agresije na BiH).

Da ovo neće biti Veležova noć moglo se naslutiti već na otvaranju utakmice. Tarik Isić je napravio katastrofalnu grešku i poprečnom loptom kao na tacni servirao je priliku za Fricka. Napadač Elfsborga iskoristio je poklon i pogodio za 0:1.

U narednom napadu pokušao je Brandao, ali je odbrana švedskog tima otklonila opasnost. Potom je prijetio Anđušić, no gostujuća mreža se nije tresla.

Ali, zato jeste ona koju je čuvao Bogdanović, kada je Okkels udvostručio prednost Elfsborga.

Danac je pobjegao neodlučnom Ovčini i sa vrha šesnaesterca poslao loptu u mrežu.

Do kraj poluvremena Velež je dodao gas, napadao je, ali Brandao, Ovčina, Radović i Zajmović nisu uspjeli da matiraju Ronninga i vrate Rođene "u život".

{$galerijaFotografija}

Sve dileme oko pobjednika i putnika u play-off otklonjene su na otvaranju drugog dijela. U 47. minuti Okkels je pobjegao Isiću i pogodio za 0:3, a nekoliko minuta kasnije Isić je užasnu noć "kompletirao" tako što je skrivio penal.

Bogdanović je zaustavio pokušaj Romera sa bijele tačke, ali je na odbijenu loptu natrčao Frick i pogodio za 0:4.

Rođeni su počasni gol tražili preko rezerviste Cvijanovića. Napadač Veleža u 65. minuti glavom je šutirao preko gola, a šest minuta poslije njegov udarac odbranio je Ronning.

Ipak, čuvar mreže Elfsborga ništa nije mogao u 81. minuti, kada je Dejan Georgijević postavio konačnih 1:4. U 90. minuti Georgijević je dobio direktan crveni karton. 

Velež Elfsborg 12.08.2021
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.