Prvi dan generalnog štrajka u DZ Mostar: Pacijenti zbunjeni, ali podržavaju ljekare

objavljeno: 12.02.2018. u 13:02

Prvog dan generalnog štrajka Sindikata doktora medicine i stomatologa Hercegovačko-neretvanskog kantona protiče bez oglašavanja kantonalne vlasti. U Domu zdravlja Mostar, jedinoj zdravstvenoj ustanovi u Kantonu, medicinari su stali rame uz rame s doktorima.

Ljekari su na svojim radnim mjestima, primaju pacijente te prema procjeni ordiniraju. Pacijenti su strpljivi i, uglavnom, podržavaju ljekare.

Anica Soldo nije znala da je danas započeo štrajk, a u Dom zdravlja Mostar došla je zbog lijekova za nepokretnog muža.

- U petak popodne me doktorica iz ambulante u Jasnici uputila ovamo. Jutros evo - štrajk, a doktorica koju trebam dolazi tek iza jedan sat. Pitam se - hoće li me primiti? Moj muž je nepokretan, bolestan, ne može da spava bez lijekova. On ne može da čeka - ističe Anica, koja, kako kaže, ipak podržava ovaj nepopularni potez doktora.

- Gdje ćemo bez doktora? Treba da traže bolje uvjete, dao Bog da im se, sve što traže, ostvari - poručuje.

Ante Glibo se slaže s Anicom i tvrdi da mu je jasno koliko je teška situacija u zdravstvu, te da doktori treba da traže svoja prava. Doktorica koju treba za uputnicu je druga smjena.

- Ako mi odbije dati uputnicu propada mi snimanje kolor-doplera. Moram onda čekati drugi termin, na koji se čeka dugo. Te bi stvari trebali regulisati i umjereno štrajkati - naglašava Ante.

Malena Ema je odmah primljena, kako kaže njen otac Emil, jer spada u kategoriju hitnog slučaja.

- Primi su jer sumnjaju na upalu pluća. Izvadili su joj i krv čekamo nalaze i nadamo se da će biti sve ok- ističe Emil, koji uopće nije bio upućen da je u toku generalni štrajk. Građanin koji je htio ostati anoniman nam govori da je uspio dobiti smrtni list za oca, no komentirajući generalni štrajk, i da li je do njega smjelo doći, tvrdi, da nije trebalo ali se desilo.

Predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda svjesna je zbunjenosti u kojoj se građani nalaze.

- Svako u svojoj specijalnosti će znati razlikovati koji pacijenti su za obradu, a koji mogu da čekaju. Nezgodno je to planirati, jer ne znamo koliko će štrajk trajati - naglašava Bevanda.

Za vrijeme generalnog štrajkaobrađivat će se hitna stanja koja mogu uzrokovati trajni invaliditet pacijenta i ona koja mogu ugroziti pacijentov život. Također, onkološki pacijenti i trudnice se primaju i obrađuju po ustaljenom redoslijedu, te svi hospitalizirani i oni koji su naknadno hospitalizirani. Na čekanju su, naglašava Bevanda, kontrolni pregledi, redovne ambulantne, i sve ono što može da čeka i što direktno neće utjecati na čovjekov život i njegovu životnu sposobnost.

- Svaki ljekar ima slobodu da procijeni stanje pacijente i kako će postupiti dalje - govori Bevanda.

Kada su u pitanju djeca, koja imaju poseban vid zaštite, javljaju se pedijatru po ustaljenom redosljednu, a pedijatar će procijeniti šta dalje.

Još jednom je poručila da bez potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima, neće prekinuti štrajk.

- To je razlog nastajanja ovog Sindikata, to je naše zakonsko pravo kao reprezentativnog sindikata da imamo svoj kolektivni ugovor. Znači, zaključivanje tog ugovora i, naravno povećanje plata, ljekarima. Hoće li te zahtjeve uvažiti Vlada HNK, mi ne znamo - dodaje Bevanda.

Na pitanje kako je izvodljivo u praksi da medicinari u ostalim zdravstvenim ustanovama rade, a doktori ne, Bevanda ističe kako je to poenta priče, odnosno nastajanja Sindikata doktora medicine i stomatologije, da se vidi koliko ko nosi zdravstvene odgovornosti i postupa sa njim.

- Zbog toga postoje koeficijenti složenosti poslova. Mi tražimo uvećanje tih koeficijenata, jer evidentno je koliko je čiji posao složen - poručila je Bevanda za kraj razgovora.