open-navfaktor-logo
search
"Ima jedan svijet"
Prva samostalna izložba Bugojanke Azre Hamzić
Prva samostalna izložba Bugojanke Azre Hamzić pod nazivom ''Ima jedan svijet'' otvorena je večeras u Centru za kulturu Mostar.
11.02.2020. u 20:50
get url
text

Azrina izložba je druga u okviru nedavno započetog ciklusa 'Trebao mi je neki novi početak'. Slike koje potpisuje Hamzić, 21 eksponat, urađene su akrilom na platnu.

Slike nastaju intuitivno, organski i spontano, a izraz su stanja svijesti i emocija trenutka, što njezin umjetnički repertoar čini veoma raznovrsnim. Inspiraciju pronalazi u prirodi, a prilikom slikanja se poigrava sa svjetlošću, kontrastima i fuzijom boja pa kroz taj njezin specifičan način slikanja svaki rad postaje unikatan. 

- Oduvijek sam bila kreativna osoba, a slikanjem sam se počela baviti otkako sam sasvim slučajno prvi put uzela kist u ruke. Od tada ga više nisam ispuštala. To je moj izdušni ventil koji me zaista odmara i pričinjava neizmjerno zadovoljstvo - kazala je Hamzić.

Najčešće slika apstrakcije, jer je to po njenom mišljenju najljepša vrsta umjetnosti, no večeras smo imali priliku vidjeti geometrijskih oblika i realističnih slika.

-Ono što povezuje sve ove slike večeras su plava i zlatna boja. Sve moje slike nastaju spontano. Ponekad se jednostavno probudim s idejom i provedem je u djelo odmah, a ponekad gledam u platno sat, dva, tri, dok ne učinim taj prvi potez - pojasnila je Hamzić.

{$galerijaFotografija}

Azra Hamzić rođena je 1981. godine u Bugojnu. Po zanimanju je diplomirani pravnik. Također je i sudski tumač za njemački jezik. Godine 2017. sudjelovala je na grupnoj izložbi održanoj u sklopu Mostarskog ljeta, što je bilo njezino prvo slikarsko javno predstavljanje uopće.

Mostarski Centar za kulturu, kroz dva mjeseca, predstavit će osam slikara amatera. Dario Terzić, voditelj kulturnih sadržaja u Centru za kulturu Mostar istakao je da su ovo zaista neki novi počeci za autore koji će se predstaviti.

-To je prije svega stimulans, kako za one koji će izlagati u ovom prvom ciklusu, tako i one koji će se na sličan korak tek odvažiti. Ovo je naš pilot projekt, jedna vrsta eksperimenta, koji ćemo, obzirom na interesovanje i reakcije koje imamo već nakon prve dvije izložbe, po svemu sudeći nastaviti- rekao je Terzić.

Istaknuti akademski slikar Salko Pezo je istaknuo ocijenio je ovaj projekat vrlo afirmativnim za amaterizam i za mlade umjetnike općenito. Izložba za posjetioce će biti otvorena narednih sedam dana.

Izložba Azre Hamzić - 11. 2. 2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.