open-navfaktor-logo
search
U zatvoru u Estoniji
Proziva preživjele žrtve i prikuplja donacije: Zločinac Milan Lukić ima Facebook profil!?
Osuđen na doživotnu robiju zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu, a kriv i za žive lomače na Bikavcu i u Pionorskoj ulici 
04.12.2019. u 07:29
get url
text

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je u decembru 2012. godine prvostepenu presudu Milanu Lukiću za zločine počinjene nad Bošnjacima u Višegradu od 7. juna 1992. godine do 10. oktobra 1994. godine. U julu 2009. godine prvostepenom presudom Tribunala Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor.

Žalbeno vijeće potvrdilo je da je Milan Lukić kriv za "žive lomače", istrebljenje, premlaćivanje zatvorenika, te druga nehumana djela i progone. Vijeće je zaključilo da je u živoj lomači u Pionirskoj ulici stradalo 59, a ne 53 civila, kako je to navelo Pretresno vijeće, no da broj žrtava ne mijenja zaključak o odgovornosti Milana Lukića.

Prema optužnici, druga grupa Bošnjaka, također od oko 70 žena, djece i starih ljudi, zatvorena je 27. juna 1992. godine u kuću u višegradskom naselju Bikavac, a potom je u kuću ubačeno nekoliko bombi. Utvrđeno je da je u požaru koji je izbio ubijeno najmanje 60 civila i da dokazi pokazuju da je Milan Lukić gurao ljude kundakom u kuću, pucao na kuću, ubacio u nju ručne bombe i potom je polio benzinom i zapalio.

Hedija Kasapović iz Udruženja "Višegrad 92" nakon potvrđivanja presude rekla je kako je Milan Lukić "ubio mog brata i još 17 momaka pištoljem kojim se ubija stoka".

- Svi mi koji se nalazimo ovdje smo izgubili lično. Ja se jako loše osjećam - rekla je.

Huso Kurspahić istakao je kako je Sredoje Lukić bio profesionalni policajac, koji je znao kodeks ponašanja, "šta se smije, a šta ne smije raditi".

- Da nije ovog Suda, milion stvari se ne bi znalo, šta se sve radilo u BiH - rekao je Kurspahić.

Milan Lukić kaznu doživotnog zatvora izdržava u zatvoru Vangla u gradu Tartuu u Estoniji. 

U septembru ove godine, za beogradske Večernje novosti dao je ekskluzivni intervju u kojem poriče sve zločine za koje je osuđen, i tvrdi da su žrtve žive. 

VEZANI TEKSTMonstruozne laži zločinca Lukića: Nisam nikoga zapalio, svi iz Višegrada su živi, imali su i FB profile!?

Osim što se oglašava u medijima, zločinac Lukić ima i Facebook profil. Ili on lično ili neko u njegovo ime objavljuje već godinama razne postove, od toga da veliča Emira Kusturicu, i zločinca Zdravka Tolimira koji je umro u februaru 2016. godine. Podsjećamo, Tolimir je bio osuđen na doživotni zatvor zbog genocida nad Bošnjacima Srebrenice u ljetu 1995. godine. Tolimir je tokom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. 

Također, na Lukićevom FB profilu postavljena je i adresa na  koju mu se mogu slati pisma, te broj žiro računa za skupljanje pomoći. 

Zločinac Lukić ili administrator njegovog profila proziva i Husu Kurspahića, kojem je u kući u Pionirskoj ulici izgorjelo devet članova najbliže porodice, te predsjednicu Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakiru Hasečić. 

Prema informacijama Faktora, o ovom Facebook profilu, te objavama već je obaviješten i Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.