open-navfaktor-logo
search
Biciklista Pavel Sivakov
Protivi se agresiji na Ukrajinu: Rus uzeo državljanstvo Francuske
Ruski biciklista Pavel Sivakov uzeo je francusko državljanstvo nakon što je dobio dozvolu Međunarodne biciklističke federacije (UCI) saopćio je u petak njegov tim INEOS Grenadiers.
04.03.2022. u 16:48
get url
text

- U srijedu UCI je službeno odobrio Pavelu Sivakovu promjenu državljanstva iz ruskog u francusko. Oba biciklistička saveza su obaviještena i to sada omogućava Sivakovu da se takmiči pod francuskom zastavom na državnim i svjetskim prvenstvima, kao i olimpijskim igrama - navodi se u saopćenju.

Sivakovu (24) su roditelji Rusi, rođen je u Italiji, a odrastao je u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

- Francuska je mjesto gdje sam odrastao i školovao se i gdje sam se zaljubio u vožnju bicikla što me dovelo do takmičenja. Želio sam postati francuski državljanin i ranije i podnio sam zahtjev UCI-ju, ali s obzirom na ono što se trenutno događa u Ukrajini, želio sam to ubrzati - rekao je Pavel Sivakov.

Naglasio je da bi za njega bilo ostvarenje sna kada bi se takmičio za Francusku na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Dodao da je protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini, kao i da su njegove misli uz ukrajinski narod.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.