Petak, 22.09.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Protest upozorenja radnika BHRT-a: Ovo je neizvjesnost koja se pretvara u agoniju

Samostalni sindikat radnika BHRT-a danas je održao protest upozorenja na prvom spratu RTV doma u Sarajevu. Povod je blokada računa BHRT-a čime je onemogućena isplata plaća i naknada radnicima BHRT-a, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT-a, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

- Neizvjesnost koja se pretvara u agoniju. Hoće li biti plaće? Preteško je iščekivanje i neizvjesnost - rekla je urednica BHRT-a Merima Kurtalić Pašalić.

Više od 200 radnika BHRT-a protestvovalo je uz hitove Dubioze kolektiv i sa pištaljkama u ustima.

VEZANI TEKST - BHRT u totalnoj dubiozi, radnici idu u štrajk, novca nema, RTRS im duguje 54 miliona KM
 

- Ovo nije prvi put da se takve stvari dešavaju i bojimo se da neće biti ni posljednji put. Zato smo danas izašli na proteste. Mi nećemo čekati da nam plaća kasni tri-četiri mjeseca, da naše porodice budu dovedene na rub egzistencije kao što je bilo 2017. godine. Mi smo to već jednom prošli i odlično znamo kako je to. Sindikat i radnici BHRT-a uložit će maksimalne napore da ovaj četvrti stub države opstane. U svim demokratskim državama Javni servis je četvrti stub države. Uradit ćemo da on opstane i ostane. Da njegovi radnici mogu raditi, osigurati kvalitetan program svim građanima Bosne i Hercegovine i dobiti svoje zaslužene plaće i naknade koje im pripadaju u skladu sa zakonom – rekao je, između ostalog, na protestu Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

Na protestu su upozorili sve nadležne na katastrofalnu finansijsku situaciju, niska primanja radnika i sve lošije uvjete rada, te pozvali sve odgovorne za ovakvo stanje da hitno reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine. Govorili su i o procesu digitalizacije i problemima oko ovog projekta.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh