Okupljeni protestuju protiv prijedloga izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Zakona o eksproprijaciji, ali i protiv dolaska kompanije Rio Tinto i uništavanja Makiša.

- Ukoliko donesu ova dva zakona, pozvaćemo građane na blokadu upozorenja - prvo ćemo blokirati na sat vremena autoputeve u Srbiji, a zatim, ukoliko predsjednik Republike bude potpisao te zakone, blokiraćemo autoputeve, blokiraćemo cijelu Srbiju, tražićemo da Srbija stane - rekao je na skupu Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni.

Na skupu su, kako javlja reporterka N1, bile prisutne različite grupacije. Ispred zgrade Vlade Srbije okupljeni su bacali lažni novac na vrata.

- Zakon o eksproprijaciji i zakon o referendumu i inicijativi pisani su za Rio Tinto. Prvi na udaru naći će se stanovnici Jadra, ali ono što se tamo bude dešavalo, desiće se bilo kom stanovniku Srbije… Ukoliko se nalazite na interesnoj strani kompanija, oduzimaće dedovinu - rekao je Manojlović, a od okupljenih se čulo "ne damo Srbiju".

Protest su organizovali Ekološki ustanak i inicijative "Kreni-promeni" i "Ne damo Jadar".

Incidenti nisu bili zabilježeni.

Glumica Jelena Stupljanin rekla je da se svuda u svijetu čuva priroda, "a kod nas izgleda hoće da se uništi".