open-navfaktor-logo
search
Heroj odbrane BiH
Prošle su 23 godine od smrti komandanta Mustafe Hajrulahovića Talijana
Na današnji dan, 8. marta 1998. godine u Hamburgu je od posljedica infarkta u 41. godini preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine Mustafa Hajrulahović Talijan.  
08.03.2021. u 08:07
get url
text

Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo. Te 1991. godine u haustorima, podrumima i na sijelima rađala se Patriotska liga. Jednu od glavnih uloga tada je imao Mustafa. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj domovini. Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima.

Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA. A on je znao s kakvim se neprijateljem treba sukobiti. Nijednog trenutka se nije štedio kako bi zaštitio svoje Bosance i Hercegovce od agresora. Našeg Talijana jednostavno je bilo nemoguće ne voljeti. Dao je ovome gradu i ovoj zemlji sve što je mogao. Sretan je bio kada se okončala agresija. Ali kratko je uživao u blagodatima slobode. Preminuo je dvije godine poslije završetka rata.

U znak poštovanja i sjećanja na njega jedan od međunarodnih bokserskih turnira nosi njegovo ime i tradicionalno se organizira u Sarajevu. Skupština Kantona Sarajevo je prošle godine odlučila da dio Prve transverzale od raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva do raskrsnice s ulicom Braće Begić nosi ime Mustafa Hajrulahović Talijan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.