open-navfaktor-logo
search
Nema granica
Propali HDZ-ov projekat: Čović od građana traži 1 KM uz račune za struju za RTVHB
Iako se činilo da će to ostati na nivou šale, projekat jedna marka za RTV Herceg-Bosne ide ka svojoj realizaciji.
02.07.2021. u 21:33
get url
text

- Mi smo potpisali sporazum s JP Elektroprivreda HZHB iz razloga da bi oni mogli uz svoj račun staviti tu 1 KM kao izdvojenu stavku na svom računu koja naravno ne ulazi u prihod Elektroprivrede i koja nije ni oporeziva i koja je ustvari dobrovoljni prilog koju će moći ukoliko žele svi njihovi korisnici platiti na izdvojeni račun i to bi kasnije došlo nama. Na taj način mi želimo uključiti naše šire gledateljstvo u ono što mi radimo. Održavati mehanizam jedne javne radiotelevizije, a mi imamo 19 televizijskih odašiljača, 21 radijski odašiljač, oko 50 zaposlenih, radimo mjesečno 120 emisija koje možda naši gledatelji primijete, a možda i ne - kazala je Slavica Karačić, direktorica TV Herceg-Bosne, prenosi Heregovina.info. 

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović prilikom posljednjeg zasjedanja HNS-a pozvao je da se izdvaja marka za televiziju.

- Jedna marka za hrvatsku porodicu ne znači puno, ali znači razvoju televizije Herceg-Bosna - rekao je Čović na posljednjem HNS-u na Bijelom Brijegu, a njegova poruka se odnosila na kantone sa hrvatskom većinom. 

- Dobio sam mnoštvo prijedloga s terena kako finansijski ojačati RTVHB. Kroz jednu kvalitetnu saradnju s Elektroprivredom HZHB ja mislim da se može osigurati po jedna marka od svakog potrošača za RTVHB i ja se nadam da će to zaživjeti već od 1. jula - kazao je Čović.

Marinko Gilja ispred EP HZHB je potpisao, tako da će od sada računi za struju biti skuplju jednu marku. 

Godinama je Čović zagovarao informiranje na hrvatskom jeziku u okviru javnog RTV servisa. Najveći broj Hrvata u BiH ne plaća RTV pretplatu izražavajući tako nezadovoljstvo lošom zastupljenošću u javnim RTV programima. Javni radio-televizijski servisi u Bosni i Hercegovini još prije nekoliko godina su rekli kako neće pristati da budu ustrojeni po nacionalnoj osnovi.

Nakon što mu to nije pošlo za rukom, Čović se odlučio na projekat RTVHB, koji je od starta propao. Emitiranje programa je počelo 1. jula 2019. godine. Sada nastoji osigurati barem jedan dio finansiranja iz džepova građana, iako se njihov novac odavno za ovu Čovićevu privatnu televiziju izdavaja iz općinskih budžeta gdje HDZ ima svoje načelnike. U početku u sudskom registru je stajalo da je vlasnik, odnosno osnivač Hrvatska zajednica Herceg-Bosna sa osnovnim kapitalom u iznosu od 600.000 KM.

Međutim, vlasnička struktura je izmijenjena, i ono što se zna jeste da svoj udio sada imaju općine koje kontroliše Čovićev HDZ. U kojem procentu, podatak je do kojeg se ne može doći. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.