Promovirana ilustrovana knjiga za djecu "Zimska bajka"

objavljeno: 27.12.2017. u 17:18

U Pozorištu mladih Sarajevo danas je promovirana ilustrovana knjiga za djecu po motivima pozorišne predstave "Zimska bajka" u režiji i prema dramskom tekstu Damira Kusture, a u izdavaštvu "Buybooka". 

Koautor dramskog teksta je Segor Hadžagić, a ilustrator i dizajner dječije knjige je M. Furkan Hizir.
U predstavi igraju: Mirza Dervišić, Aldin Tucić, Ajla Cabrera, Elma Ahmetović, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Segor Hadžagić i Mirza Tanović.

Scenografiju i kostim izradila je Mirjana Čistopoljski, a muziku Faris Pinjo. Kreativni direktor publikacije je Sandra Ozimica.

- Ovaj izvođačko-izdavački projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka drugi je u nizu edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika. Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat, s obzirom da se radi o domaćim autorima, te da je ilustrovana knjiga rađena u dramskoj vrsti, što je novina za najmlađi uzrast čitalaca. Kratkim sažetkom koji predstavljamo u knjizi, približavano roditeljima, djeci i nastavnicima dramsku književnu vrstu, učimo ih šta su didaskalije i replike i kako čitati dramu, a u isto vrijeme publika može pogledati izvođenje teksta na našoj sceni tokom decembra. Izrazito bogato ilustrirana u savremenom digitalnom crtežu i specifičnom likovnom autorskom stilu kompatibilnom tekstu, ova knjiga izvrstan je domaći edukativno-umjetnički projekt koji spaja pozorište i književnost, za najmlađi uzrast čitalaca i gledatelja – kazala je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, Lejla Panjeta.