Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om, kazao je da je povukao ANP s dnevnog reda imajući u vidu najave da ta tačka ne bi bila izglasana.

- Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je najavio da će ministri iz RS-a biti protiv svih odluka. Povlačenjem s dnevnog reda ostavljamo ga u proceduralnom životu. Jer, ako nema konsenzusa da bude usvojen, to bi značilo kraj - dodao je Brkić.

On je zatražio da se o ANP - u za 2021. raspravlja na idućoj sjednici Vijeća ministara.

Brkić je istakao da su svi članovi Komisije za saradnju s NATO-om, koji su učestvovali u izradi, prihvatili ovaj Program reformi bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili stranci pripadali.

Među njima je i Mirko Okolić (SNSD), zamjenik ministra odnrane Bosne i Hercegovine.

Brkić očekuje da će u skorijem periodu biti nova sjednica Vijeća ministara BiH i da će biti usvojen ANP za 2021.

- Moj optimizam izvlačim upravo iz konsenzusa svih koji su radili u Komisiji u usaglasili se sa Programom reformi za 2021 – dodao je Brkić.

Na pitanje koliko dugo može održavati Program reformi "u životu", Brkić je odgovorio da će učiniti sve što može sa svoje pozicije da taj proces saradnje ostane živ, te da će ostaviti dokument koliko je moguće i dok se ne stvore uvjeti za usvajanje.

Naglasio je da je ANP formalno-pravni okvir saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, te da u njegovom sadržaju nema ništa sporno.

- On ne prejudicira članstvo, nikakva politička pitanja – napomenuo je Brkić.