Petak, 03.07.2020.
h

Profesor koji je "osmislio" crne rupe u Tuzli prezentirao veliko otkriće

Svoje novo naučno otkriće danas je na Univerzitetu u Tuzli premijerno predstavio italijanski astrofizičar, prof. dr. Remo Ruffini. Riječ je o naučniku koji je u saradnji sa svojim mentorom na Univerzitetu "Princeton" Johnom A. Wheelerom, davne 1971. godine, svijetu predstavio koncept crnih rupa, koji je u međuvremenu i empirijski potvrđen.

Profesor Ruffini u Tuzlu je došao u svojstvu direktora Mreže internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet) iz Pescare da bi potpisao sporazum o naučnoj suradnji sa Univerzitetom u Tuzli. U međuvremenu, u četvrtak je njegov naučni rad prihvaćen za objavu u najprestižnijem časopisu iz oblasti astrofizike "The Astrophysical Journal", koji izlazi od 19. vijeka, pa je rezultate dugogodišnjeg istraživanja prezentirao studentima i svim zainteresiranima u Tuzli.

- Prvi put smo vidjeli nebesko tijelo koje je eksplodiralo prije više od 10 milijardi godina, veoma blizu početka univerzuma, odnosno velikog praska. Na osnovu Einsteinovih jednačina i signala koju su trajali samo 100 sekundi, shvatiti šta se dogodilo tokom najvećeg fenomena u svemiru ikada - objašnjava profesor Ruffini.

Profesor pojašnjava da je poruka nevjerovatna jer smo u 100 sekundi vidjeli eksploziju supernove u blizini neutronske zvijezde, a potom neutronska zvijezda kreira materiju supernove i formira crnu rupu i događa se proboj gama-zračenja, koji se potom vraća u supernovu koja postaje hipernova.

- Sve ovo je novo, a važno je zbog toga što je zlato, uranij i svaki element koji je teži od željeza došao na Zemlju putem jednog takvog događaja. Tako da danas gledamo odakle je došao materijal od koga smo mi svi napravljeni - navodi profesor Ruffini.

Dug put od teorije crnih rupa do danas, dug skoro 50 godina, profesor Ruffini proveo je sarađujući sa najvećim umovima današnjice, između ostalih i sa čuvenim Stephenom Hawkingom.

Pored predavanja profesora Rema Ruffinija Univerzitet u Tuzli danas je dobio značajan sporazum sa ICRANet-om koji otvara put da se BiH priključi ovoj organizaciji.

- Ovaj sporazum je veliko otvaranje cjelokupne nauke u BiH svjetskim tokovima. Priključujemo se ljudima koji su definisali nauku u popularnom i naučnom smislu. Svako puta kada neko na televiziji govori o astrofizici ili svemiru, zapravo govori o onome što je radio profesor Ruffini i svi veliki umovi s kojima je sarađivao - kaže dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić naglasila je da je velika čast današnja posjeta, ali i da je sporazum jako bitan za razvoj naših mladih istraživača.

- ICRANet će stvariti prostor da naši mladi istraživači odu na druge univerzitete i istraživačke laboratorije i ta svoja znanja donesu nama u BiH - rekla je rektorica Hadžigrahić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh