Profesor Boralevi dolazi u BiH: Sarajevo čuva neke od najvrijednijih tepiha na svijetu

objavljeno: 31.01.2018. u 19:48

Italijanski profesor Alberto Boralevi, predsjedavajući Naučnog odbora Međunarodne konferencije o orijentalnim tepisima (ICOC), i jedan od najvećih stručnjaka u tom sektoru u četvrtak će održati dva otvorena predavanja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Boralevi će održati predavanja o temi "Pregled škola tkanja tepiha: Rane studije iz 19. vijeka i savremena saznanja" i "Antički Mamlučki, Otomanski i safavidski tepisi u Firenci u Italiju od renesanse do danas".

Kako je iz Odjela za kulturu Ambasade Italije u BiH najavljeno, profesor Boralevi će sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem, otvoriti izložbu “Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća”, kustosice Marice Filipović, postavljenu povodom 130. rođendana Zemaljskog muzeja BiH.

Postavka fragmenata perzijskih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, koja će od sutra biti otvorena za javnost, poznata je na svjetskom nivou, jer je mali broj muzeja u svijetu koji u svojim zbirkama imaju ovakve primjerke.

Profesor Boralevi će se konkretnije osvrnuti na jedan od centralnih eksponata izložbe, “Sarajevski safavidski vaza-tepih”, smatran jednim od dragulja orijentalne umjetnosti, za koji se strahovalo da je izgubljen.

U svjetlu velike izložbe o islamskoj umjetnosti koja će biti postavljena od juna do septembra u muzejima “Uffizi” i “Museo del Bargello” u Firenci, Ambasada Italije u BiH će dati doprinos ovom događaju od velike važnosti za razvoj Zemaljskog muzeja BiH i kulturnih aktivnosti cijele države.