open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Prof. dr. Izetbegović: Vranić iznosi neistine, KCUS ima dovoljno interventnih kardiologa, vaskularnih hirurga...
Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, nastavlja s manipuliranjem javnosti. I dalje širi dezinformacije i poluinformacije. Nove u nizu su da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ne može osigurati hitnu kateterizaciju, navodi se u reagiraju KCUS-a. 
04.02.2022. u 14:24
get url
text

Ministar "brine" i kako u Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju može dežurati internista koji, kako tvrdi Vranić, mora zvati hirurga da dođe od kuće ako mu stigne pacijent s ubodnim ranama. Tvrdi da se tako ugrožavaju životi pacijenata, ali i insinuira navodnu ugroženost sistema KCUS-a odlaskom ljekara, navodi se u reagiranju.

Naglašavaju da, iako se vrlo rijetko oglašava u vezi s njegovim izjavama, prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, osvrnula se na najnovije Vranićeve istupe u nekim medijima.

-Kao i obično ministar Vranić iznosi poluistine ili neistine. Većinu njegovih izjava i ne komentiram jer puno radim, a i on se ne može promijeniti. Jednostavno je takav. KCUS ima dovoljno interventnih kardiologa pa može i dalje u potpunosti funkcionirati. Lično sam dr. Muhamedu Spužiću produžavala ugovor kao izvrsnom stručnjaku 15 mjeseci (jer je stekao davno uvjete za penziju), ali je on uputio zamolbu za prekid jer je umoran i želi u penziju. Istoga dana me je lično ministar Vranić kontaktirao da pita da li doktor odlazi jer je podnio zahtjev za rad privatno, ali i iznio još neke kvalifikacije o kolegi koje ne bih navodila.

Također, imamo dovoljno vaskularnih hirurga, izvrsnih sposobnosti koji mogu nastaviti voditi sve pacijente. Uostalom, ministar Vranić je taj koji je stalno upozoravao na protivzakoniti rad nekih od doktora koji odlaze, putem SMS poruka koje sam uredno evidentirala, te pratio njihovo kretanje šaljući kantonalne inspektore u razne privatne ordinacije i poliklinike, zbog čega se kolega vaskularni hirurg i odlučio da ode - navodi Izetbegović. 

U vezi s ostalim ljekarima čija se imena u javnosti spominju u kontekstu odlaska s KCUS-a, Izetbegović kaže: 

- Što se tiče radiologije, kolegica se spaja sa svojom porodicom i odlazi iz Sarajeva, potpuno normalno i razumljivo. Doktorica sa pulmologije je nedavno imala vrlo ružan sukob sa pacijenticom što apsolutno osuđujemo, upućena je na disciplinsku zbog toga, što je vjerujem, doprinijelo njenoj želji da ode.

KCUS nastavlja sa uspješnim radom bez obzira na razne objede kojima smo već dugo izloženi. Mladi doktori i doktorice su stasali za ozbiljan rad, a starijih i iskusnih imamo sasvim dovoljno za superviziju – objasnila je prof. dr. Izetbegović. 

U regiranju ponovo naglašava kako bi Vranić, "umjesto što se bavi iznošenjem poluistina ili neistina, pažnju više morao fokusirati na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite, ali i kriminal koji je očit u privatnom zdravstvenom sektoru".

-Ministar Vranić bi trebalo mnogo više obraćati pažnju na funkcioniranje ustanova za koje je nadležan, da uredi radno vrijeme Domova zdravlja, bolju uslugu za bolesnike na primarnom i sekundarnom nivou, pozabavi se kriminalnim radnjama u privatnom zdravstvenom sektoru KS koje su uzročile smrt djevojčice Džene Gadžun.

Ne znam zašto se ministar toliko brine za pacijente kako on kaže: "ubodene nožem, ko će se o njima brinuti?". Brinut će se isti oni koji su se brinuli kada je on imao 0 operacija godišnje – navodi prof. dr. Izetbegović.

U reagiranju se navodi i kako "ministar Vranić ponovo ne govori istinu kada kaže da mu nije odgovoreno na upit".

-Nije istina da ministar Vranić nije dobio odgovor. Zahvalio mi se na brzom odgovoru – naglašava generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U reagiranju iz KCUS-a se dodaje: "Umjesto zaključka, a osvrnući se na Vranićeve izjave, bitno je potcrtati i sljedeće! Ministar u izjavi koja je objavljena u medijima kaže: 'Jutros smo u osam sati poslali hitan dopis KCUS-u i još odgovor nismo dobili'... No, nije baš tako. Vranić je dopis na adresu KCUS-a uputio u 9:41 sati"!

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.